“Snižena starosna granica sa 67 na 66 godina dovela zaposlene u nezavidan položaj”: Sindikat prosvjete Crne Gore zabrinut zbog Zakona o radu

Sindikat prosvjete Crne Gore izražava duboku zabrinutost činjenicom da se krupne izmjene opšteg zakona koji reguliše odnose na tržištu rada, kakav je Zakon o radu, dešavaju bez prethodne konsultacije sa socijalnim partnerima.

“Usvajanje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu kojim je snižena starosna granica sa 67 na 66 godina, kao osnov za prestanak radnog odnosa po sili zakona, zaposlene i vaspitno-obrazovne ustanove dovelo u nezavidan položaj”, navode iz Sindikata prosvjete Crne Gore.

“Ovakve iznenadne izmjene Zakona o radu onemogućiće poštovanje zakonske procedure koje se moraju realizovati prije zakjučenja radnog odnosa. Isto tako, zaposleni u prosvjeti nijesu u mogućnosti da iskoriste svoje osnovna ustavom zagarantovana prava ( godišnji odmor, otplata kredita…), već će doći do dodatnog neplaniranog opterećenja budžeta zbog isplate naknada za neiskorišćeni godišnji odmor kao i otpremnina na koje zaposleni imaju pravo zbog odlaska u penziju”, dodaju oni.

Naglašavaju da dodatni problem u prosvjeti je i činjenica da sredinom ovog mjeseca radni angažman završavaju i zaposleni koji rade na određeno vrijeme (do 30.06.) što će prouzrokovati pravi kolaps obrazovnog sistema .

Kako kažu, postavlja se pitanje da li će vaspitno-obrazovne ustanove, odnosno nastavnička vijeća biti u mogućnosti da donesu najbitnije odluke za kraj nastavne godine zbog mogućeg nedostatka kvoruma.

Iz tih razloga, Sindikat Crne Gore upućuje apel predsjedniku Skupštine Crne Gore, svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore, Vladi Crne Gore, Ministarastvu prosvjete, nauke, kulture i sporta da prihvate zahtjev ne samo zaposlenih u prosvjeti, nego i šire.

“Vjerujemo da će naša argumentacija biti dovoljno snažna da nadležne institucije vrate zakon u pređašnje stanje oji je bio rezultat kompromisa postignutog tokom višegodišnjeg socijalnog dijaloga koji smo vodili prilikom izrade novog Zakona o radu”, zaključili su u sapštenju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button