(UŽIVO) KRIVOKAPIĆ: Da sam sanjao da će moj izbor biti u ovoj situaciji, birao bih nekoga kao što je Momo Koprivica

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je danas smatra da ministar pravde Vladimir Leposavić prilikom spornog izlaganja o SRebrenici nije iskazao potreban nivo odgovornosti koju nosi njegova funkcija, već je, kako kaže, sebi dao za pravo više nego što mu pripada kao javnom funkvioneru.

“Osjećam posebno razočarenje da je ministar odbio ličnu odgovornost” rekao je Krivokapić obrazlažući svoju inicijativu za razrješenje Leposavića. 

“Da li Crna Gora želi da bude evropska, građanska i demokratska ili da stalno  osjeća posledice tih famoznih godina, koje su devedesete i u kojima učestvuje jedan dio prethodne vlasti, a i sadašnje. Donio sam odluku za budućnost svih nas, naše djece i građana. Moj izbor je jasan, vi birajte po savjesti. Nikada u životu nisam mogao da sanjam da će moj izbor biti doveden u ovu situaciju, da sam to znao ja bih birao nekog kao što je uvaženi kolega Momo Koprivica”, istakao je Krivokapić.

Naveo je da je napravio grešku i da ima pravo da tu grešku ispravi.

FOTO VOP

Poslanici crnogorske skupštine raspravljaju danas o inicijativi premijera  Krivokapića za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića. Krivokapić je inicijativu za razrješenje Leposavića podnio nakon stavova ministra o Srebrenici. Krivokapić je u obrazloženju naveo da je javno djelovanje Leposavića, od izbora na funkciju ministra do podnošenja predloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

Podršku inicijativi najavili su predstavnici opozicionih partija, dok su iz vladajućih Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije poručili da će biti protiv. Demokratska Crna Gora saopštila je da ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista učestvovati u smjeni ministra pravde.

Poslanici DPS-a bojkotuju rad parlamenta, nisu se pojavili na raspravi, a još se ne zna da li će doći na glasanje.

Slaven Radunović (DF) kazao je da neće glasati za smjenu jer Krivokapić nije iznio razloge njegove profesionalne nesturčnosti ili nerada. 

FOTO VOP

On je podsjetio da su tri razloga koje je Krivokapić naveo za smjenu: Stav oko Srebrenice, podršku Leposavića efikasnom donođenju tužilačkih zakona, i pored svega oko suđenja za državni udar, da trebe da se pokrene pitanje amnestije.

“To nisu razlozi zbog kojih će DF glasati za smjenu ministra. Neće ni Demokrate, a vi ste se odlučili da tražite podršku DPS i otvarate pandorinu kutiju”, kazao je Radunović.

“A šta ćete da radite ako se ne pojavi DPS pa ne bude smijenjen Leposavić? Nećete valjda reći da nema veze, idemo dalje?”, pitao je Radunović. 

“Da smo mi znali kako ćete vi da s eponašate od momenta kada je ostvarena pobjeda, Vi sigurno ne biste tamo sjedjeli”, rekao je Radunović 

Aleksandar Bogdanović iz Demokrata kazao je da svi članovi Vlade treba da budu svjesni da nemaju tapiju na ministarska mjesta. 

“Naš cilj je da budemo stvarni kontrolori vlade. Spremni smo svi do jednog da podnesemo ostavke na naše funkcije ako bi to bio uslov da dobra vlast ostane a da se Splendid ne vrati na vlast, na to nas obavzuje hiljadugodišnja istorija i budućnost naše djece”, kaza je
Bogdanović. 

Ako, kako kaže, ministar Leposavić nije spreman na ostavku, Demokrate ga neće smjenjivati sa opozicijom jer ga sa opozicijom nisu ni birali.

“Ako dođe do smjene ministra i kao posljedicu budemo imali pad Vlade i oni koji nisu bili spremni na ostavku neka preuzme odgovornost”, kazao je Bogdanović. Problem ministra Leposavića je, kako je kazao, pitanje političkog podbačaja.

FOTO VOP

“Onih koji su pokušali da ponovo podignu tenzije, brata na brata, i vrate Splendid na vlast. Duboko sam ubijeđen da je ovo dio kampanje “posvađaj komšije”. Sve je počelo pitanjem poslnika DPS-a, a završilo odgovorom minsitra. Zapitajte se ko od ovoga ima benefite, kazao je Bogdanović.

Poslanik DF-a Branislav Radulović kazao je da praviti novu većinu na prencipijelan način je “metak u glavu”.

“Možete vi smijeniti ministra pravde, a kako ćete izabrati drugoga? Gdje su zakoni, šest mjeseci Vlade, ja bih ga zato smijenio”, kazao je on Krivokapiću. 

FOTO VOP

On je poručio Krivokapiću da bi Leposavića smijenio ako ne bi podnio sve zakone. 

“Premijeru opametite se. Sve više propadate, rejting vam pada, ako izađete na izbore nećete proči cenzus”, kazao je Radulović. Poručio je Krivokapiću da je ovo možda “poslednja prilika”. 

FOTO VOP

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović kazao je da ova partija neće glasati zta smjenu leposavića sa Demokratskom partijom socijalista. 

Poslanik Ivan Brajović kazao je da je poražavajuće da najveća politička grupacija vladajuće većine dijeli stav ministra Leposavića u vezi Srebrenice.

“Niko nema problem s tim da se moraju osuditi svi zločini, ali se ništa ne može porediti sa Srebrenicom gdje je počinjen genocid i najmonstruozniji zločin od Drugog svjetskog rata”, kazao je Brajović.

Poručio je krivokapiću da i najpokvareniji sat “pokaže tačno vrijeme dva puta dnevno”. 

“Ovo je Vaš jedini ispravan potez i dobićete podršku SD-a”, kazao je Brajović. 

Evrvin Ibrahimović, poslanik Bošnjačke stranke kazao je da ova inicijativa Krivokapića ima podršku njegove stranke. 

FOTO VOP

“Da nije civilizacijski da jedan ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava negira genocid u Srebrenici i da negira hiljade presuda. Plašim se da ovakve izjave ponovo vriješaju žrtve i otvaraju rane porodicama. ovakve izjave prave distancu multinacionalnu”, kazao je Ibrahimović. 

Konjević: Sada vam ne smeta podrška onih koji su ostavili sprženu zemlju

Poslanik SDP-a u crnogorskom parlamentu Raško Konjević poruio je premijeru Zdravku Krivokapiću da mu sada “ne smeta podrška opozicije” kako bi smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića i “ostao u fotelji premijera”.

“Vi ster predsjednile Vlade za sve što ste uradili proteklih šest mjeseci potpuno obrnuli igricu. došli ste u poziciju da vas 90 odsto parlamentarne većine ne podržava, a za ove za koje kažete da su ostavili sprženu zemlju i da su dio organizovanog kriminala, da vam njihova podrška odgovara. Zamislite koliko je to apsurd”, kazao je Konjević tokom skupštinske rasprave o razrješenju Leposavića. 

FOTO VOP

Kazaoje da se ovakva situacija nije dogodila od uvođena vipepartijskog sistema u Crnoj Gori.

“I neko od kolega poslanika reče, sve ćemo uraditi samo da se Splendid ne vrati. Splendid ulazi na otvorena vrata, ali sada u saradnji s Krivokapićem”, poručio je Konjević Krivokapiću. 

“Kada bude razriješen ministar Leposević, vi koji ste se pozivali na moral, na ljudskost, treba da podensete ostavku. Jer ne poznaje nijedna parlamentarna demokratija da Vi možete ostati predsjednik Vlade u kojoj tokom mandata mijenjate parlamentarnu većinu. obrnuli ste igricu da biste ostali u fotelji predsjednika vlade. Danas Vam ne smeta podrška opozicije, na koju ste hiljadama puta imali oštre riječi kritike, a danas vam godi da dobijete  našpu pdršku da ostanete premijer”, kazao je Konjević

Poručio je Krivokapiću da ima i drugu opciju – da mu prijedlog ne prođe a da on i dalje ostane premiejr. 

“To nije zabilježeno u parlamentarnoj demokratiji. Postoje pisana i nepisana pravila. Kada premijer nema parlamentarnu većinu koja ga je izabrala za smjenu nekog minsitra, pravilo je da podnesete ostavku. to jejedino što pouznaje civilizovani svijet”, kazao je Konjević. 

Dodao je da mu se čini da postoji “sinhronizacija” između opozicije i njega. 

FOTO VOP

“Stvoriće se nova parlamentarna većina od 40 poslanika opozicije, i četiri poslanika vlasti. I vi mislite da treba da ostanete premijer? Daćete ozbiljan doprinos teorijskom izučavanju parlamentarne demokratije, ovo je nezabilježeno, da se pozivate na odtovornost a mislite da možete u parlamentu da birate većinu kada vam i kako odgovara”, kazao je Konjević. 

On je pitao Krivokašpića čiji je premijer?

“Ove parlamentarne većine očigledno nijeste. Najvažniji predlog koji ste od početka mandata dali, ne pdržava 90 odsto onih koji su vas izabrali. Mi ćemo podržati ovaj predlog, ali to ne znači da ste Vi naš premijer. Ne želi vas ni vlast, ni opozicija. Ako vas niko neće, nije strašno da podensete ostavku”, zaključio je Konjević. 

Lekić: Pitanje autonomnosti Vlade

Miodrag Lekić (Crno na bijelo) kazao je da je ministar Leposavić bio neoprezan, makar ja ne negiorao počinjeni genocid, neću trčati da glasam za ostavku, ne samo zbog stava danije viteški ubijati ubijene, već i zbog činjenice da ekskomuniciram prilikom odlučivanja o ministru, i bez ikakve konsultacije da se poteže ostavka, “imam razloga za distancu”. 

FOTO VOP

“Neko je ozbiljno zalutao ako smatra da ne trerba da postoji komunikacija između Vlade i parlamenta”, kazao je Lekić. 

On je podsjetio da ova “strogost” nije bila u prvobitnom reagovanju Vlade na izjavu Leposavića.

“Kako je došlo do metamorfoze, da li je neko iza kulisa uticao, postavlja se pitanje autonomsnosti Vlade”, kazao je Lekić. 

On je ocijenio da je javni diskurs često “ispod nivoa” i podsjetio na obrazloženje premijera “da sam znao da je takav, ne bih ga birao…”

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button