VOJINOVIĆ ZA VOP: Rast plata prosvjetarima za 45 odsto trenutno nije realan, staću iza svakog dogovora (VIDEO)

"Na osnovu nekoliko prvih konačnih presuda ćemo donijeti odluku da iz ove situacije izađemo sa što manje štete po državu, imajući u vidu da bi eventualni nastavak sudskih procesa i gubljenje sporova dovelo do ogromnih cifri koje bi došle na naplatu ovom ministarstvu", kazao je Vojinović

Rast plata prosvjetnim radnicima od 45 odsto nije realan u ovom trenutku, ali garantujem da nećemo dozvoliti da se zadrži trenutno stanje. Ja kao ministar neću dozvoliti, jer znam u kakvim uslovima rade prosvjetni radnici i kako je to težak i odgovoran posao, kazao je ministar prosvjete Miomir Vojinović, gostujući sinoć u Otvorenom studiju na VOP TV.

Vojinović je kazao da su u toku pregovori o izmjeni Granskog kolektivnog ugovora i povećanja koeficijenata plata prosvjetnim radnicima. On je rekao da povećanja budžeta za prosvjetu u narednoj godini mora biti.

“Mislim da je 45 procenata povećanja trenutno nerealno. Da li to može da ide etapno, o tome treba razgovarati. Ja ću ispoštovati sve što traže moje kolege, sa svojim timom, da vidimo koje su to realne mogućnosti”, kazao je Vojinović ali nije mogao saopštiti koje su to realne mogućnosti.

“Kako dogovori tim koji radi na tome, ja ću stati iza predloga strukovnog sindikata, Ministarstva prosvjete i Prosvjetne zajednice. Koliko će to biti, i u kom dijelu, sada ne mogu reći, ali mogu odgovorno poručiti da ću braniti te stavove, koliko oni bili realni ili ne”, kazao je Vojinović i dodao:

“Ja ću biti najsrećniji ako odem sa ove pozicije, a plat prosvjetnih radnika budu povećane 65 odsto. To bi bio najveći uspjeh za mene kao ministra”, kazao je Vojinović.

Grijanje u školama od 15. oktobra

On je, povodom problema sa nedostatkom energenata za grijanje u školama na sjeveru države, kazao da očekuje da grejna sezona počne 15, oktobra, kao što je planirano. Pojasnio je da se čeka rebalans budžeta a da je potom neophodno realizovati tendere za nabavku energenata.

On je, povodom rebalansa budžeta, iz kojeg je “izbrisan” značajan novac planiran za rekonstrukciju škola i vrtića, kazao da je i on razočaran, te da Crna Gora ima veliki problem sa prostornim kapacitetima.

“Mi smo dali svoj predlog viđenja rebalansa, ali to nije bilo prihvatljivo Ministarstvu finansija”, kazao je.

Dodao je da će biti mnogo projektata koji će se raditi i kroz krediten aranžmane kroz evropske fondove, te da će se na taj način rješavati dio tog problema.

“Ogroman su problem nedostajući kapaciteti kada su u pitanju infrastrukturni projekti. U ruralno pordručju recimo u školama imate po par učenika, a u Podgorici imate škola sa po par hiljada učenika. Sreća pa je škola u Tološima završena, imali smo problem sa školom “Vladimir Nazor”, a dodatni je problem što imamo dosta djece iz prijateljske Ukrajine… Svugdje postoji potreba za novim školama. Očekuje da u najskorije vrijeme kroz kreditne aranžmane, dobijemo i drugu gimnaziju u Podgorici i da se krene sa gradnjom još četiri škole”, kazao je Vojinović.

Ogromne odštete zbog tužbi smijenjenih direktora

Vojinović je rekao da državi prijete ogromni odštetni zahtjevi povodom tužbi direktora škola koje je smijenilo resorno ministarstvo prethodne Vlade.

“Radićemo da pokušamo da ispravimo greške koje se ne smiju ponoviti. Sačekao nas je veliki problem, tužbe od 157 smijenjenih direktora. Prvostepene presude su skoro gotovo i trenutno ima, mislim,  jedna konačna presuda i mi ćemo ispoštovati svaku sudsku presudu. Na osnovu nekoliko prvih konačnih presuda ćemo donijeti odluku da iz ove situacije izađemo sa što manje štete po državu, imajući u vidu da bi eventualni nastavak sudskih procesa i gubljenje sporova dovelo do ogromnih cifri koje bi došle na naplatu ovom ministarstvu”, kazao je Vojinović ali nije mogao precizirati koliko bi to moglo biti.

“Tu su advokatski i sudski troškovi, naknade.. Tražićemo način da iz ovoga izađemo sa što manje štete”, kazao je.

Lažne diplome veliki problem, neophodna saradnja svih u državnom sistemu

Povodom problema lažnih diploma, Vojinović je kazao da je to ogroman problem Crne Gore, ali da Ministarstvo prosvjete ne može samo da se bori protiv tog, već da svi u državnom sistemu moraju sarađivati kako bi se stalo na put lažnim diplomama.

On je kazao da Ministarstvo porsvjete, prilikom nostrifkacije diploma, pošalju zahtjev izdavaocima diploma, i dobiju informaciju da je vlasnik diplome završio taj fakultet.

“I mi ne znamo dalje od toga. Mi moramo sarađivati sa drugim državnim organima kako bi znali da li je ta i ta osoba prešla granicu u virjeme ispitnog roka, kada i koliko puta, i tako dalje. Što se mene tiče, vrata su širom otvorena za svaku vrstu provjere”, kazao je Vojinović.

Vesna Radojević

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com