VRŠNJAČKO NASILJE PRERASTA U DRUGA KRIVIČNA DJELA: Djeca koja se obračunavaju pesnicama postaju i delinkventi

Samostalni policijski inspektor za nasilje u porodici i maloljetničku delinkvenciju u barskom Centru bezbjednosti Alma Hot kaže za Dan da među maloljetnicima ima i povratnika u vršnjačkom nasilju, koji u starijoj dobi postaju izvršioci i drugih krivičnih djela.

“Imali smo izvršioca vršnjačkog nasilja u 13. godini, a ponovio je nasilje, odnosno zaveden je kao povratnik, u 16. godini. Imamo slučajeve da su neki maloljetnici kasnije izvršioci i drugih krivičnih djela iz oblasti imovine, droga… Mnogo je važno vaspitavanje djece, usmjeravanje od strane stručnih službi. Nekom djetetu je dovoljan jedan razgovor sa službenim licem da za čitav život ne napravi problem, dok kod neke djece to nema nikakvog značaja na dalje ponašanje. Sve je individualno i mnogo zavisi od mentalnog sklopa djeteta, kao i drugih faktora u toku razvoja. U praksi sam imala aktere maloljetničkog vršnjačkog nasilja i kod djece od deset godina, mada ne brutalne kao u poslednjem slučaju koji se dogodio u centru Bara”, priča Hot.

Dodaje da su spriječili veliki broj zakazanih tuča školaraca za koje su imali saznanja i informacije.

“Saznamo da je u dvorištu škole zakazana tuča i o tome obavijestimo upravu škole, a svakako budu uključeni i službenici policije u dijelu svoje nadležnosti, te tuča bude spriječena. Uglavnom su učesnici tih tuča dječaci, ali ima slučajeva i da u tučama učestvuju djevojčice, istina rjeđe. To se dešava u uzrastu od 13 do 18 godina”, navodi Hot.

Objašnjava da je, na osnovu dosadašnje prakse, najčešće agresivno ponašanje kod djece pubertetske i adolescentne dobi.

“Problematika vršnjačkog maloljetničkog nasilja je teška, tužna slika, jer djeci ne bi trebalo da bude svojstvena fizička brutalnost, međutim, ono što smo vidjeli na poslednjem snimku u Baru o vršnjačkom nasilju, surovo je i alarmantno”, ocjenjuje Hot.

Motivi vršnjačkog nasilja su različiti.

“Nema šablona, dešava se da je riječ okidač, nekada i pogled. Vršnjačko nasilje je svojstveno i djeci koja se bave sportom i vannastavnim aktivnostima, ne samo učenicima koji imaju slobodnog vremena na pretek i prepuštena su ulici, društvu i sada sve prisutnijoj preokupaciji društvenim mrežama. Kontrola djece je vrlo važna, kao i zajedničko djelovanje svih institucija”, poručuje Hot.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com