VELIKI BROJ VJERNIKA KOD MANASTIRA OSTROG: Liturgiju služio patrijarh Porfirije

Veliki broj vjernika okupio se i ove godine u Manastiru Ostrog,  kako bi odali počast jednom od najvećih svetitelja pravoslavlja, Sv. Vasiliju Ostroškom, i pomolili mu se.

Juče u 16 časova krenuli su hodočasnici iz Podgorice ka Ostrogu gdje su stigli rano jutros.

Prema nezvaničnim procjenama u Ostrogu je danas oko 20.000 vjernika.

Hodočasnici napravili pauzu, a onda je ona zapjevala čudesnim glasom “Tamo daleko”; (VIDEO)

I ove godine veliki broja vjernika na hodočašću u slavu Sv. Vasilija, sjutra litija u Nikšiću (VIDEO)

Na platou ispred Gornjeg manastira počela je liturgija koju služi srpski patrijarh Porfirije uz služenje crnogorsko-primirskog mitropolita Joanikija, mitropolita krfskog Nektarija i više od deset vladika episkopa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i regionu.
Patrijarh Porfirije koji je u ostrošku svetinju stigao juče oko 19 sati poručio je da smo Sabrani svi u duši Svetog Vasilija, a svaka je riječ suvišna.

 

Besjeda patrijarha Porfirija

„Hristos vaskrse!

Vaistinu vaskrse Gospod, braćo i sestre. Radujmo se, jer je to reč Gospodnja, koja je upućena mironosicama ženama. Upućena je, jer je Gospod prepoznao u njihovoj duši ljubav, ljubav prema Bogu čitavim bićem. I zato je rekao, mogao je reći da je radost ono što proizilazi iz ljubavi. A ta radost je dar Božji.

I evo, braćo i sestre, mi danas ovde sabrani radujmo se jer smo u blizini Božjoj, jer smo na mestu gde se nalazi čovek Božji, gde su mošti Svetog Vasilija Ostroškog koji je čitavog sebe, sve ono što je imao pretvorio u ljubav, u ljubav prema Bogu i u ljubav prema bližnjima do mere da je bio spreman u potpunosti da raspne sebe za Hrista, da ne gleda na to što treba da ulaže napore danonoćne, da ne gleda na to što ga neko prezire i odbacuje, da ne gleda na to što ga neko goni, znajući da u svemu, u njemu i oko njega jeste prst Božji i promisao Božja! A promisao Božja jeste izraz ljubavi Božje. Zapravo, u svemu i na svakom mestu pokazujući smirenje učinio je sebe plodnim, prebogatim, izobilnim sasudom Božjim. Postao svetac, svetitelj Božji takav da i mi danas, i ne samo mi nego i ljudi sa svih strana sveta ovde pritiči tražeći utehu, tražeći podršku, tražeći pomoć i isceljenja od raznih neduga, bolesti i problema. I svako ko je došao, došao je na jedan način a otišao je odavde drugačiji. Svakome se desilo nešto suštinski tako da to što se desilo niti može da razume, a kamo li da iznese i objasni bilo kome! Jer, blagodat Božja jeste tajna, ne u smislu nečeg što je skriveno, nego u smislu događaja koji prevazilazi um, razum i srce.

Otići ćemo oslobođeni. Otići ćemo isceljeni.

Reč Božja jeste zapovest za nas. To je Njegov zakon, zapovesti koje nisu ukidanje naše slobode, zapovesti koje nisu sputavanje da činimo ono što jeste nama dato kao mogićnost da rastemo, da pokazujemo ljubav, da budemo stvaraoci. Nije Bog rekao ne ukradi, ne laži, ne ubij, ne čini preljube, ne ogovaraj, ne osuđuj, ne mrzi, nije Bog izrekao te zapovesti zljato što mje hteo da nam zabrani da živimo slobodno, zato što je hteo da ukine našu slobodu.

A onda kada je Bog sa nama, ondasmo slobodni od svega i znamo da postajemo vladari sveta. Onda možemo prepoznati u drugome brata, bez obzira ko je on, kom narodu i kojoj veri pripada. Zato, braćo i sestre, danas ovde sabrani, pokajmo se, ispovedimo se, uzmimo hleb života, pričestimo se Telom i Krvlju Hristovim. To je hleb života. Da postimo, da idemo u Crkvu Božiju na Svetu Liturgiju, da se ispovedamo, da primamo oproštaj grehova. I da sve to zapečatimo i krunišemo uzimanjem tela i krvi Hristove.

Neka bi Gospod dao molitvama Svetoga Vasilija Ostroškog mir, ljubav, radost, radost na koju nas je Gospod pozvao da bismo onda mogli zajedno sa Svetim Vasilijem Njega slaviti. Ali i s njim pevati pesmu: Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt razruši i onima koji su u grobovima život darova.

Hristos vaskrse!“

Nakon Liturgije je blagosiljan i prelomljen slavski kolač.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com