ASK SDT-u dostavio podatke za Lazovića i Medenicu, o Jovaniću nemaju ništa

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) dostavila je Specijalnom državnom tužilaštvu sve podatke o imovini bivših javnih funkcionera, odnosno istaknutog policijskog službenika Zorana Lazovića i bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice.

Takođe, ASK je kontrolisala podatke o imovini za bivšeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića, ali su za njega kontrolom utvrdili da imovina koju realno posjeduje odgovara onome što je prijavio u imovinskim izvještajima.

Podsjetimo, “Dan” je u oktobru objavio da je porodica Lazović ponudila jemstvo za njihovog člana Petra Lazovića, sina Zorana Lazovića, koji je uhapšen sredinom jula zbog sumnje da je dio kriminalne grupe odgovorne i za međunarodni šverc kokaina, te da je, između ostalih, dio kriminalne grupe koju je navodno oformio Radoje Zvicer.

Lazovićeva porodica je kao jemstvo ponudila tri nekretnine čija je vrijednost 1.139.289 eura i 100.000 u kešu, kojima Višem sudu u Podgorici garantuju da uhapšeni tajni agent neće pobjeći ukoliko mu ukinu pritvor. Kasnije, sredinom decembra, objavljeno je da je za bivšeg policajca Lazovića, da bi se branio sa slobode, ponuđeno jemstvo do 6,2 miliona eura u nekretninama i novcu. ASK je 5. oktobra 2022. za “Dan” saopštila da su pokrenuli postupak provjere podataka iz izvještaja o prihodima i imovini bivšeg javnog funkcionera Zorana Lazovića, a sada su nakon kontrole te podatke predali tužilaštvu.

Početkom godine objavljeno je da se jemstvo sprema i za Miloša Medenicu, sina Vesne Medenice, a novac za branjenje sa slobode ponudili su i bivši predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić i advokat Snežana Jović u vrijednosti od 678.000 eura u nekretninama.

Podsjetimo, Lazovićevi advokati su u decembru ukazali da je vijeće Višeg suda odbilo prethodnu garanciju od 1.640.300 eura, zaključivši da po vrijednosti “ne djeluje dovoljno obeshrabrujuće na okrivljenog da ostane dostupan sudu i da eventualni gubitak jemstva ne bi značajnije uticao na poslovanje pravnih lica koja su jemci”. Odbrana uhapšenog je tako sudu dostavila novi predlog i na već ponuđeno jemstvo dodali su nekretnine firme “Gufo” u vrijednosti od 4,6 miliona eura.

Lazović je uhapšen 18. jula po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja. Takođe, procurila je i fotografija sa “skaj” aplikacije na kojoj su Radoje Zvicer, Veljko Belivuk, Marko Miljković i policajci iz Crne Gore, Petar Lazović i Ljubomir Milović.

Ne zna se šta bi ponudili kao garanciju

Advokat Zdravko Begović, koji zastupa Medenice, kazao je ranije da je odbrana spremna, ako optužnica bude potvrđena, da ponudi jemstvo kako bi se Miloš Medenica branio sa slobode. Advokat je, odgovarajući na pitanje novinara, rekao da ne zna u vidu čega bi se to jemstvo moglo ogledati, ali da pretpostavlja da bi se radilo o nekretnini, navodeći da Miloševa majka Vesna Medenica ima stan.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com