BOGDANOVIĆ: Rješenje nijesu izbori i rušenje Vlade, iako se na tome se tajno radi

Boris Bogdanović, predsjednik kluba poslanika Demokrata, saopštio je da principi važe za sve jednako, ili ih nema.

– Složenost društveno-političke situacije zahtijeva ozbiljnost i spremnost na kompromise ključnih političkih subjekata. Zato su Demokrate pokazale otvorenost da se o svim opcijama mogućeg dogovora unutar vladajuće većine razgovara kako bi se našlo najbolje rješenje, jer rješenje nijesu izbori i rušenje Vlade, na čemu se tajno radi. Žalimo što se neodgovornim igrama, uz različite izgovore, nastavlja opstrukcja najavljene rekonstrukcije. Podsjetimo se malo tog žongliranja. Prvo je izgovor bio Sporazum tri lidera o zapadnom kursu države, kojeg su i napisale Demokrate- naveo je on.

Kako je kazao, zatim se odustalo od ekspertske Vlade, pa prešlo na koncept nestrančke Vlade koja je suprotna zajedničkoj izjavi Bečića, Krivokapića i Abazovića od 31. avgusta prošle godine.

– Onda se došlo do ideje da se prvo napravi Izvještaj o radu Vlade za proteklu godinu, kao uslov za nastavak dijaloga, uz analizu učinka svakog od članova Vlade, uključujući i premijera. To sve jede vrijeme, a cilj može biti samo rušenje ove Vlade. Stav Demokrata je jasan – bez riječi smo odmah prihvatili pisani predlog premijera, zasnovan na Sporazumu. To znači da premijer predlaže kadrovska rješenja o rekonstrukciji, a mi smo prihvatili da ponudimo više kandidata za jednu funkciju ili zamijenimo predloženog kandidata, kako bi zajednički došli do kandidata sa kojim su saglasne obje strane, jer je ovo dvosmjeran proces. O konačnom predlogu čitavog sastava rekonstruisane Vlade možemo se, kao ozbiljni političari, izjasniti tek kad vidimo usaglašena kadrovska rješenja premijera i vladajućih partija. Ne želimo da učestvujemo u igri poznatih partnera i sinhronizovanih saopštenja koja vodi razbijanju pregovora, a sve kako se ne bi ni došlo ni do faze predlaganja kandidata, odnosno kako bi se ušlo u rušenje ove Vlade- poručio je Bogdanović.

Kako navodi dakle, Abazović postavlja pitanja na koja ni sam nije odgovorio, jer jedno govori DF-u, a drugo međunarodnim partnerima.

– U međuvremenu, nikako da svi dobijemo odgovor od Dritana Abazovića na jednostavno pitanje: da li on prihvata pisani predlog premijera i koncept 38 poslanika, ili i dalje insistira na nestranačkoj Vladi? Ukoliko insistira na nestranačkoj Vladi, koja Demokratama nije problem, da li je spreman da istu pricipijelno napusti i vrati se u parlament, na poziciji potpredsjendika, što mu i pripada, saglasno izbornom rezultatu, jer ne možemo govoriti o nestranačkoj Vladi u kojoj sjedi samo jedna partija? Znači, za Demokrate je prihvatljiva – ili rekonstrukcija Vlade po modelu premijera i Sporazumu tri lidera ili istinski nestranačka Vlada bez aktivnih ili skrivenih stranačkih ili potencijalno stranačkih političara, uz pisanu obavezu da niti jedan član Vlade neće osnovati partiju ili biti dio partije, učestvovati u izbornim kampanjama i biti kandidat na izbornim listama. Dakle, niti ima predloga rekonstrukcije bez premijera, niti ima izglasavanja rekonstrukcije bez glasova poslanika- naveo je on-

Da bi razgovori o rekonstrukciji, kako je poručio, kao i bilo koji ozbiljan politički dijalog uspio, niko nema prava da traži od drugog što nije spreman sam kao politički subjekt dati.

– Jedino ako smo tu otvoreni i principijelni možemo doći do kompromisa- naveo je Bogdanović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com