CARM: Blaga kaznena politika ohrabruje nasilnike da vrše nasilje

Na društvenim mrežama pojavio se snimak iz Makedonskog naselja u Baru, na kojem maloljetnik brutalno tuče vršnjaka pred grupom dječaka. U jednom momentu je dječaku, koji nije pružao otpor, prišao i drugi maloljetnik koji mu je zadao nekoliko udaraca.

Niz je faktora koji podstiču nasilnike da vrše nasilje. Pored porodičnih faktora koji u velikoj mjeri utiču na ponašanje adolescenata u odnosima sa vršnjacima veliku ulogu igra i uticaj okruženja i svega onoga što se u tom okruženju događa. Sve to neophodno je sagledati sa psihološkog i sociološkog ugla.

“Vjerujemo da blaga kaznena politika generalno, ohrabruje nasilnike da budu produktivniji u svojim djelovanjima, što u krajnjem rezultira očiglednom zlostavljanju žrtve uz odobravanje trećih lica koja su olako prihvatila sve što se u njihovoj okolini događa.

Istinski vjerujemo da u ovom slučaju zlostavljanja nećemo imati priliku da čitamo skandalozne sudske odluke koje idu u prilog počiniocu. Sa druge strane se nadamo se da će brutalnost izražena nad ovim maloljetnikom biti procesuirana od strane nadležnih institucija, te da će vinovnici ovog događaja biti adekvatno kažnjeni”, saopštili su iz CARM.a.

Ono što zabrinjava jeste pasivnost vršnjaka koji su prisustvovali činu maltretiranja, kao i potreba da se napravi video zapis istog. Važno je napomenuti i da je virtuelno nasilje jedan od najčešćih oblika nasilja među vršnjacima i često biva nezapaženo i nekažnjeno.

Osnovno državno tužilaštvo u Baru u saradnji sa policijom identifikovalo je učesnike nasilja prema maloljetnom dječaku i utvrdili da su maloljetnici (2007. godište).

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button