Demokrate: Obećanja Stijepovića o ugradnji vodomjera nemaju veze sa stvarnošću

Gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović, izrekao je novo predizborno obećanje koje je neistinito i nema veze sa stvarnošću, saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate su na konferenciji za novinare kazale da je prvi čovjek grada bez ikakve odgovornosti rekao da će privredno društvo Vodovod o svom trošku ugraditi interne vodomjere svim građanima koji žive u stambenim zgradama i imaju zajedničke vodomjere.

„Gradonačelnik je, pritom, očigledno namjerno zaboravio da je 30. jula 2015. godine Skupština Glavnog grada uz punu podršku svih odbornika DPSa, na čelu sa Gradonačelnikom, donijela Odluku o javnom vodosnabdijevanju na teritoriji Glavnog grada, koja u članu 24 predviđa da je vlasnik posebnog dijela postojeće stambene zgrade, koji nema poseban vodomjer, dužan isti ugraditi o svom trošku, prema uslovima utvrđenim od strane privrednog društva, a u članu 27. da korisnik plaća troškove nabavke i ugradnje vodomjera i armature, kao i troškove njihovog premještanja. Svi potrošači su, takođe, dužni da izmire postojeća dugovanja za vodu, da pripreme sve za ugradnju vodomjera i plate registraciju u iznosu od 48,50 eura  po jednom vodomjeru. Napominjem da u velikom broju stambenih zgrada postoje 2-3 vertikale, što znači ugradnja dva do tri vodomjera, ogromne pripremne troškove ugradnje vodomjera, i uz sve to plaćanje istih“, saopštila je Sonja Radunović iz Demokrata.

Ona je podsjetila javnost da su protiv ovako nakaradne odluke bili svi predstavnici opozicije u Skupštini Glavnog grada, a da je Klub odbornika Demokrata 21. oktobra 2015. godine podnio novi Predlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o javnom vodosnabdijevanju na teritoriji Glavnog grada, kojim je tražena izmjena člana 24, na način što bi privredno društvo vlasniku posebnog dijela postojeće stambene zgrade, koji nema poseban vododomjer, bilo dužno da o svom trošku ugradi vodomjer, odnosno vodomjere prema tehničkim uslovima utvrđenim od strane privrednog društva.

„Ovaj predlog Demokrata nije uvršten u dnevni red i o njemu se nije moglo raspravljati, jer su predsjednik Skupštine, gospodin Suhih, i svi odbornici DPSa bili protiv. Dakle, nije prihvaćen predlog Demokrata da se interni vodomjeri ugrade svim stanarima koji žive u stambenim zgradama sa zajedničkim vodomjerom o trošku Vodovoda. Time je pokazana nebriga za 20 hiljada potrošača koji nemaju interne vodomjere, već se potrošnja vode obračunava preko zajedničkih vodomjera. Dakle, 20 hiljada potrošača dobija račune za vodu, a ne zna kolika je njihova stvarna potrošnja, već plaćaju sve gubitke na mreži, bilo da se radi o tehničkim ili administartivnim gubicima. Ponavljam da je neprimjereno da neko ko obavlja posao Gradonačelnika tako obmanjuje građane Podgorice i obećava nešto što ni sam nije htio da prihvati prije samo dvije godine“, zaključila je Radunović.

Odbornica Demokrata Milica Burić je saopštila da bi racionalno i efikasno poslovanje svakog privrednog subjekta, a  posebno Vodovoda koji snabdijeva građane vodom podrazumijevalo da se maksimalno racionalizuju svi troškovi, smanje gubici na mreži koji dostižu do 50% ukupno isporučene vode, naplate nenaplaćena potraživanja koja prelaze 11 miliona eura i smanje troškovi angažovanja potrebne radne snage, tekućeg i investicionog održavanja, saglasno Zakonu o komunalnim djelatnostima.

„U skladu sa ovim zakonom, potrebno je da se uvaže svi elementi za formiranje niže cijene vode, posebno imajući u vidu tri najznačajnija razloga koja utiču na formiranje cijene, i to: ogromni gubici na mreži, neracionalno i neefikasno poslovanje i, kao posebno želimo istaći, da se zaustavi partijsko zapošljavanje, koje ovaj privredni subjekt od posebnog društvenog značaja dovodi do izuzetno teške situacije“.

Burić je napomenula da je od 2013. godine do danas zaposleno novih 170 radnika, i podsjetila da je evropski standard da na hiljadu priključaka bude 4-7 zaposlenih.

„U podgoričkom vodovodu na oko 40.000 priključaka zaposlen je 561 radnik, što je 14,5 zaposlenih na hiljadu priključaka, dakle duplo više od evropskog standarda. Ovako nekontrolisano političko zapošljavanje najdirektnije utiče na uvećanje cijene vode koju plaćaju građani Podgorice. Ovu činjenicu konstatovala je i Agencija za sprječavanje korupcije koja je, pored ostalog, utvrdila da je Vodovod, raspisujući javni oglas na kojem je rok za podnošenje prijava bio jedan dan, ugrozio ne samo javni interes, nego i pravo da se pod istim uslovima prijave radi zaposlenja lica koja ispunjavaju uslove i ostvare svoje osnovno ustavno pravo – pravo na rad.“

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button