ĐUKANOVIĆ: CG će biti među prvima koje će potpisati pristupne pregovore sa Finskom i Švedskom

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je u izjavi za medije nakon NATO samita da je ponovljena  jedinstvena i oštra osuda ruske agresije na Ukrajinu. On je naveo da će Crna Gora će biti među prvima  koje će potpisati pristupne pregovore sa Finskom i Švedskom.

Izjava predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon NATO Samita u Madridu:

Pitanje: Predsjedniče, završen je izuzetno važan NATO Samit, neki bi rekli istorijski samit proširenja. Koje su ključne poruke koje su se mogle čuti tokom ovog dvodnevnog dešavanja?

Predsjednik: “Pridružio bih se ocjenama da je riječ o veoma uspješnom Samitu. Na Samitu je prije svega demonstrirano puno jedinstvo Alijanse. Uz to, usvojene su odluke koje potvrđuju riješenost NATO saveza da ostane ključni činilac očuvanja mira i stabilnosti u svijetu. Definisani su zajednički, apsolutno jedinstveni odgovori na ključne izazove.

Definisan je odgovor na prijetnje koje dolaze iz Rusije, ali i na druge izazove kao što je sajber i hibridno djelovanje, kao što je opasnost od terorizma, kao što je opasnost po bezbjednost hrane kao i opasnost od klimatskih promjena. Ono što je veoma važno ponovljena je jedinstvena i oštra osuda ruske agresije na Ukrajinu i jednako tako postojana riješenost NATO alijanse da još izdašnijom svih vidova pomoći Ukrajini doprinese daljoj odlučnoj odbrani Ukrajine koja ne predstavlja samo odbranu slobode i nezavisnosti te zemlje nego predstavlja zaista odbranu evropske bezbjednosti, evropske stabilnosti i evroatlanskog sistema vrijednosti.

Govoreno je vrlo promišljeno i vrlo jedinstveno i o ostalim izazovima poput izazova koje na geopolitičku scenu donosi Kina. Veoma je važno da smo po prvi put na Samitu imali učešće naših Indo-pacifičkih partnera, tu su bili predstavnici Australije, Novog Zelanda, Japana i Republike Koreje što govori da NATO djeluje vrlo aktivno i da pokušava i uspijeva da svoje vrijednosti izmjesti iz svog tradicionalnog polja djelovanja tražeći partnere i van sadašnjeg prostora, partnere koji mogu da doprinesu da se širom svijeta uspostave iste vrijednosti koje doprinose očuvanju globalne stabilnosti.

Rekao bih da je možda i najvažnija odluka koju je Samit donio, poziv Finskoj i Švedskoj da se pridruže NATO alijansi. To smatram izuzetno važnim posebno u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, ali generalno te dvije zemlje će ono što je snaga njihovih demokratija i njihova otpornost prema raznim negativnim uticajima, time će sigurno obogatiti kapacitete NATO saveza u u narednom periodu.

Za Crnu Goru i za Zapadni Balkan vrlo je važno da je naš region našao svoje mjesto u novom usvojenom Strateškom konceptu. Strateški koncept je dokument koji zapravo znači prilagođavanje NATO-a novoj bezbjednosnoj realnosti i u tom dokumentu je ZB pronašao svoje mjesto kao region od izuzetnog značaja za evropsku i evroatlansku stabilnost.

Mislim da je to za nas jako važno da se prepoznaje značaj tog regiona i vjerujem da će to predsstavljati i važan podsticaj vladama našeg regiona i evropskoj i evroatlanskoj zajednici u našem regionu da u istrajnoj borbi za demokratizaciju i emancipaciju ZB i za konačno ostvarivanje cilja a to je članstvo u evropskoj i evroatlanskoj porodici za šta vjerujem da predstavlja jedinu pouzdanu formulu za očuvanje i učvršćivanje stabilnosti našeg regiona za ekonomski i demokratski prosperitet”.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com