DOŠLO DO POLITIČKOG OBRTA U ZETI: Demokratama mjesto predsjednika Skupštine - Volim Podgoricu

DOŠLO DO POLITIČKOG OBRTA U ZETI: Demokratama mjesto predsjednika Skupštine

U pregovorima oko formiranja vlasti u Opštini Zeta došlo je do obrta pa će Demokrate ipak sklopiti koaliciju sa Demokratskim frontom i SNP-om. Pregovori partija koje su DPS poslale u opoziciju počeli su 15.novembra. Potom je održan još jedan sastanak 19. novembra i rečeno je da će se sve znati ubrzo da bi 22.novembra i DF i Demokrate rekli da se nijesu usaglasili. DF je tvrdio da traže mnogo, a Demokrate da im se nudi manje od prihvatljivog. Javno objavljenih vijesti sa sastanaka nakon toga nije bilo da bi za „Dan“ iz obje ove političke grupcije juče potvrđeno da su se dogovorili.

Demokratama pripadne mjesto predsjednika Skupštine opštine Zeta, a DF -u mjesto predsjenika Opštine.

” Novu koalicionu vlast u novoosnovanoj Opštini Zeta činiće pobjednici sa prethodnih lokalnih izbora, i to liste „Za budućnost Zete“, „Idemo ljudi, idemo Zeta“ i SNP – Temeljno za Zetu. Odnosno, tu vlast u narednom mandatu će činiti Demokratski front, Demokrate, Socijalistička narodna partija i Prava Crna Gora. Kandidata za predsjednika Opštine će predložiti Demokratski front, dok će predsjednik Skupštine opštine Zeta biti iz redova Demokrata – navode u zajedničkoj izjavi Demokrate i DF.

Oni navode da su pred ovom vlašću brojni izazovi, iskušenja i veliki posao.

” Međutim, postoji nesumnjiva ogromna spremnost da se svi problemi u Zeti rješavaju u interesu svih stanovnika naše opštine. U našem fokusu će biti rješavanje gorućih problema građana koje prethodna vlast nije uspjela da riješi, kao i hvatanje u koštac sa svim problemima koje nosi promjena formalno pravnog statusa – poručuli su budući nosioci vlasti u Zeti.

Za petak, 9. decembra zakazana je prva konstitutivna sjednica Skupštine opštine Zeta. Na dnevnom redu biće potvrđivanje mandata odbornicima u SO Zeta i izbor predsjednika Skupštine opštine Zeta.

Na lokalnim izborima u Zeti 23. oktobra koalicija „Za budućnost Zete“ koju čine Demokratski front i Prava Crna Gora, a predvodio je Mihailo Asanović osvojila je većinu. U novom sazivu Skupštine opštine Zeta ovoj koaliciji pripada 16 odborničkih mandata, jer su osvojili 49,18 procenata, odnosno 4.502 glasova. Osam mandata sa osvojenih 25,51 procenata, odnosno 2.335 glasova osvojila je koalicija DPS, SD, SDP „Prava stvar – dokazano za Zetu“ koju je predvodio Ratko Stijepović. Demokrate sa listom „Aleksa Bečić – Idemo ljudi – Idemo Zeta – Demokrate“ koju je predvodio Luka Krstović osvojile su sedam mandata, odnosno 21,12 odsto, to jeste 1.941 glas, a SNP sa izbornom listom „Temeljno za Zetu“ na čijem je čelu bila Slađana Kaluđerović 4,19 procenata, odnosno 384 glasa što je dovoljno za jedan mandat.

Inače, Zeta ima 12.524 birača, a glasalo je 9.154 birača. Zeta je značajno promijenila politički stav. Na lokalnim izborima 2018. godine DPS je osvojio 4.156 glasova, a sada 2.335.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com