DPS: Nacrt ugovora verifikuje neistine SPC, crnogorsko vjersko, kulturno i državno nasljeđe svrstava u srpsko

Sadržajem nekih odredaba nacrta Temeljnog ugovora sa SPC grubo se falsifikuju istorijske činjenice i legalizuje se prisvajanje istorijskog i državnog nasljeđa Crne Gore, saopštila je Komisija za afirmaciju državnog identiteta Demokratske partije socijalista.

“Ovim nacrtom se, u prvom redu, pokušava verifikovati nepostojeći kontinuitet SPC u Crnoj Gori od 1219/1220. godine i time faktički označiti SPC kao jedinu instituciju pravoslavne crkve na prostoru Crne Gore. To onda SPC daje za pravo da autokefalnu Cetinjsku mitropoliju, odnosno, autokefalnu Crnogorsku crkvu, koja je ukinuta 1918. godine, smatra svojim organskim dijelom i čuvarem njenog kontinuiteta, pa i da njenu autokefalnost tretira kao samostalno postojanje jednog dijela Srpske crkve”, navodi DPS.

Takođe, ističu, ako se ugovorom prizna stanovište da je autokefalna Crnogorska crkva samo dio SPC, dakle da je riječ o ogranku Srpske crkve, onda su i njeni mitropoliti i vladari iz dinastije Petrović-Njegoš – srpski vladari i mitropoliti.

“Da bi se ova podla prevara što neprimjetnije izvela i da bi se prikrilo postojanje samostalne pravoslavne crkve u Crnoj Gori u vrijeme vladavine cetinjskih mitropolita, u nacrtu ugovora se i ne pominje Cetinjska mitropolija, kao crnogorska vjerska institucija koja je davala crnogorske vladare, već se govori o “istorijskoj ulozi Mitropolije Crnogorsko-primorske za vrijeme crnogorskih mitropolita i gospodara“, ističe DPS.

Kako su naglasili, nikakva Mitropolija Crnogorsko-primorska ne postoji u vrijeme crnogorskih mitropolita i vladara, jer je eparhija sa ovim nazivom osnovana tek 1929. godine.

“Autor ove formulacije namjerno podmeće i obmanjuje, jer želi da instituciju na čijem je čelu mitropolit Joanikije predstavi kao tradicionalnu crkvenu organizaciju u Crnoj Gori još od vremena Petrovića-Njegoša. Ukoliko crnogorska vlada prihvati ovakav tekst ugovora, ona priznaje i verifikuje neistine SPC kojima se negira postojanje Cetinjske mitropolije i Crnogorske crkve, i kojima se crnogorsko vjersko, kulturno i državno nasljeđe svrstava u srpsko”, zaključuje DPS.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com