DOMIŠLJATI SUSJEDI: Zašto se Crna Gora ne sjeti ovoga?

Italijanske željeznice obnovile su četiri linije koje su godinama bile izvan upotrebe kako bi turistima omogućili uživanje u spektakularnim pejzažima tokom vožnje vozom koji se kreće brzinom s početka 20. vijeka, a u sklopu projekta “sporog turizma” koji ima za cilj Italiju predstaviti kao muzej.

Dugoročni je cilj favorizovati razvoj ‘sporog turizma’ po uzoru na ‘sporu hranu’ (slow food) kako bi se oživjele pojedine regije i valorizirala cjelokupna talijanska baština: istorijska, geografska, industrijska.

‘To je model održivog turizma koji je važan za Italiju jer Italija može svijetu ponuditi specifičnost u kulturi, umjetnosti, hrani, pejzažima, modi i šopingu’, objasnio je ministar kulture i turizma Dario Franceschini.

To je projekt predstavljanja cijele “Italije kao muzeja”, rekao je.

Četiri željezničke linije prolaze obalama jezera Iseo istočno od Milana, dolinom rijeke Orcie (Val d’ Orcia) u Toskani, regijom Abruzzo (istočni srednji dio Italije) i na jugu pokrajinom Agrigento na Siciliji.

Putovanje na tim relacijama traje od 20 minuta do tri sata, zavisno od linije, a odvija se vozom iz 20-ih godina s parnom lokomotivom.

Nešto slično napravljeno je u Srbiji sa starom željeznikog prugom i muzejskim vozom, i taj turistički “krug” na relacija Mokra Gora-Šargan Vitasi-Mokra Gora naziva se “šarganska osmica” i obilaze ga turisti iz cijelog svijeta. 

Crna Gora ne bi morala gotovo ništa da radi, osim da proglasi “turistički voz”, a prugu Bar Beograd, zbog njene atraktivnosti, britanski Gardijan je već proglasio jednom od 10 “najpektakularnijh” na svijetu. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button