Ministarstvo ekonomije refundira do 5.000 eura malim i srednjim preduzećima - Volim Podgoricu

Ministarstvo ekonomije refundira do 5.000 eura malim i srednjim preduzećima

Ministarstvo ekonomije refundira do 5.000 eura ili do 70 odsto opravdanih troškova za mala preduzeća, odnosno 60 odsto investicije za srednja preduzeća, u okviru Programa povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za period 2014-2016. godine, čije je izmjene i dopune usvojila Vlada Crne Gore na današnjem zasijedanju. 

“Odluka o ovom programu je usvojena još 2014. godine i njegova primjena je počela kada smo imali određeni broj aplikacija i prilično veliko interesovanje malih i srednjih privrednih društava za učešće. Izvršena izmjena i dopuna Programa usmjerena je na proširenje djelatnosti koje mogu biti pokrivene programom, odnosno uključivanja prerađivačke industrije, trgovine, ugostiteljstva i turizma,  za podršku u okviru programa za uvođenje standarda standarda IS0 22000, odnosno HACCP uputstva”, rekla je generalna direktorica Direktorata za razvoj Ministarstva ekonomije dr Nina Vujošević

Kako je objasnila, program se odnosi na finansijsku podršku za preduzetnike, mala i srednja privredna društva, naročito iz manje razvijenih opština i Sjevernog regiona, da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

Program je uspješno realizovan u 2014. godini, ali se tokom realizacije ukazala potreba za određenim izmjenama i dopunama u cilju preciznijeg definisanja pojedinosti koje bi doprinijele unapređenju primjene Programa. 

“Program sadrži dvije ključne komponente: prva komponentna se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima u smislu refundacije troškova akreditacije tijela za ocjenu usaglašenosti, odnosno na uvođenje standarda MEST EN ISO/IEC 17000 -akreditacija metroloških i testing laboratorija, sertifikacionih tijela, kontrolnih kuća i sl. Druga komponenta ovog programa se odnose na podršku malim i srednjim preduzećima  u smislu refundacije troškova implementacije standarda serija MEST EN ISO 9000 11;  standard MEST ISO 14001 i standardi serije MEST EN ISO 14000; serija MEST OHSAS 18000; HALAL; KOSHER; GMP; GDP”, istakla je Vujošević. 

Vujošević je podsjetila da ovaj program predstavlja jednu od mjera u realizaciji programa Ekonomskih reformi koji je Vlada Crne Gore usvojila u januaru za period 2015-2017. godine a takođe je i jedna od mjera u realizaciji Strategije regionalnog razvoja, Strategije za održivi ekonomski rast Crne Gore kroz uvođenje klastera i Strategije razvoja malih i srednjih preduzeća

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com