“EU se neće širiti na Zapadni Balkan, nudim Krivom opkladu da Crna Gora neće biti član EU 2024. godine”

EU se neće širiti na Zapadni Balkan. Crna Gora neće biti članica ove EU. Za nas je pripremljen “Plan B”. Druga liga EU. Nudim Krivom Premijeru opkladu, da Crna Gora neće biti član EU 2024 godine, saopštio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

“Ko imalo prati dešavanja u Briselu povodom priče o proširenju EU zna da je ta priča završena. Nakon prijema Hrvatske, proces proširenja EU na Balkanu je završen”, dodao je Medojević.

On je naglasio da ne postoji politička volja niti saglasnost ključnih zemalja EU oko nastavka politike proširenja.

“Nakon BREXIT-a EU ne može da odluči ni da li će i sama više postojati, a pandemija je pokazala i svim građanima država članica EU da je rok trajanja ovog projekat istekao. EU je u uslovima ozbiljnog zdravstvenog izazova, pokazala nesposobnom i neefikasnom. Sve veći broj političkih struktura u zemljama članicama, suočava se sa ozbiljnim posledicama na unutrašnjem planu zbog nesposobnosti EU da djeluje u uslovima krize i nestabilnosti”, dodaje on.

Medojević je naveo da okoštala birokratska struktura postala je sama sebi svrha.

“Sve politike i odluke su posledica snažnih lobističkih uticaja interesnih grupa-korporacija, medija, banaka itd itd. Građani više ne mogu da prepoznaju svrhu postojanja ogromne i skupe burokratije, za koju niko nije glasao i koja nikome ne odgovara, a koja njima ne isporučuje ništa.  Prva politika EU koja je žrtvovana je upravo politika proširenja”, smatra Medojević.

Podsjeća da je davno govorio o “drugoj ligi” EU u kojoj će zemlje Zapadnog Balkana trenirati, pa će možda jednog dana (nikad) neka od njih biti primljena u prvu ligu.

“Ono što je realno jeste potreba samih zemalja Zapadnog Balkana za saradnjom i eliminisanjem birokratskih prepreka za slobodnu trgovinu, kretanje, investicije, zajedničke infrastrukturne projekte i zajedničke strategije prema strukturnim fondovima EU. Ekonomska saradnja je naš interes i to treba sami da pokrenemo, jer donosi više investicija, više radnih mjesta i doprinosi ekonomskom razvoju”, navodi Medojević.

Prema njegovim riječima, teško je više slušati papgajska ponavljanja naših poluintelektualaca i evrofanatika o “evropskom putu”, “evropskim snagama”, “lideru EU integracija”.

“Isprazne floskule koje ništa ne znače i samo služe za populističko obmanjivanje stanovništva. Mi koji malo ozbiljnije pratimo taj proces, znamo da se na tom planu ništa ne dešava. EU integracije stoje u mjestu.  Zato je vrijeme da se suočimo sa realnošću i da prestanemo da narodu mažemo oči, prodajemo maglu i pričamo neistine. Nema više “evropskog puta”. Znam da će to teško pasti Krivom, Aleksi, Željku Ivanoviću i ostalim prodavcima magle, ali to je realnost”, zaključuje Medojević.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com