Formirana nova Komisija za napade na novinare i imovinu medija, pročitajte ko su članovi

Vlada je, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, na jučerašnjoj sjednici donijela Odluku o obrazovanju Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.

“Formiranje nove Komisije predloženo je zbog značaja koji  rješavanje napada na novinare i imovinu medija ima za crnogorsko društvo i dalji nastavak procesa evropskih integracija. Svakako, i u cilju stvaranja bezbjednog ambijenta za izrečenu javnu riječ i slobodno obavljanje novinarskog posla”, saopšteno je danas iz MUP-a.

Nova Komisija ima 12 članova, a na njenom čelu je programski direktor ND Vijesti Mihailo Jovović. Pored njega članovi su i novinari: Dragoljub Duško Vuković, Dražen Živković i Sead Sadiković. Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova je državni sekretar Zoran Miljanić,  Tužilaštva  Jelena Đaletić  i Miroslav Turković, policije Biljana Knežević, a Agencije za nacionalnu bezbjednost Katarina Vujović. Marijana Camović Veličković u Komisiji je ispred Sindikata medija Crne Gore, a Ranko Vujović kao predstavnik Medijskog savjeta za samoregulaciju. Komisiju čine i advokati Dalibor Tomović, kao predstavnik NVO sektora (na osnovu objavljenog javnog poziva) i Nebojša Asanović, kao predstavnik dnevnog lista Dan.

 “Zadatak Komisije je da utvrdi plan i dinamiku prikupljanja činjenica i utvrđivanja drugih okolnosti koje su u vezi sa istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija.  Cilj je da Komisija sarađuje sa organima nadležnim za vođenje tih istraga, da na osnovu dobijenih informacija i sagledanih okolnosti sačini pregled dosadašnjeg toka istraga i da pripremi mišljenje kako bi se vođenje istrage moglo unaprijediti, te da predloži konkretne mjere koje bi trebalo preduzeti. Mandat Komisije je dvije godine i može biti produžen za još dvije, ako Vlada Crne Gore procijeni da je to potrebno”, zaključeno je u saopštenju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button