GLAVNI GRAD KRIJE KAKO SU PODIJELILI 140.000 EURA: Prvo povećali fond za preduzetnike duplo, pa dijelili i “nepostojećima” - Volim Podgoricu

GLAVNI GRAD KRIJE KAKO SU PODIJELILI 140.000 EURA: Prvo povećali fond za preduzetnike duplo, pa dijelili i “nepostojećima”

Iz Glavnog grada nisu odgovorili na pitanja Portala Volim Podgoricu koliko su novca, pojedinačno, dobila preduzeća i pojedinci na konkursu za podršku prduzetništvu, koji je raspisan 9. februara sa fondom od 70.000 eura.

Glavni grad, odnosno Sekretarijat za podršku biznis zajednici, na čijem čelu je Zekerija Fetić je, 20. februara saopštio da je rok za prijave produžen do 24. februara “zbog velikog interesovanja”, a budžet uvećan čak duplo, na 140.000 eura. U samom pozivu nije navedeno šta su prioriteti za podršku, niti koji su kriterijumi za odlučivanje.

Odgovarajući na pitanje šta su bili kriterijumi kojima se Komisija rukovodila prilikom bodovanja prijava, iz Glavnog grada su naveli da su prednost imale firme koje posluju duže od 10 godina ili novoosnovane firme (start up) od 0-30 bodova; Djelatnost (prednost imaju pravna lica koja se bave inovativnim djelatnostima ili onim koje izumiru) od 0-50 bodova; Prednost imaju pravna lica koja u posljednjih godinu dana nijesu dobili podršku od Glavnog grada, od 0-20 bodova.

Najviše trgovcima, građevinarima, auto dilerima,”nepostojećima”…. 

Koliko je Komisija poštovala navodne kriterijeme za podršku preduzetništvu, i princip transparentnosti, najbolje govori rang lista, objavljena na web stranici Glavnog grada, koja, pak, ne sadrži pojedinačne iznose podrške.

Uvidom u Registar privrednih subjekata CRPS, vidi se da je prvoranigrana firma “GPS centar” registrovana za rgovinu na malo elektricnim aparatima za domacinstvo u specijalizovanim prodavnicama. Daljom pretragom, postaje jasno da je prvorangirana firma, po “kriterijumima” Komisije, ovo mjesto zavrijedila prodajom mobilnih telefona i računara i opreme, što je svakako veoma inovativno.

Drugorangirana firma koju je Glavni grad podržao “B&S auto centar”, makar pod ovim nazivom, ne postoji u Centralnom registru privrednih subjekata. Ipak, istoimena firma se može naći pretragom na internetu i vidi se da se bavi tehničkim pregledom i registracijom vozila.

Trećerangirana firma, “Viva šped”, osnovana je 2017. godine. Ova građevinska kompanija ima sjedište u Baru, a podršku Glavnog grada za preduzetništvo dobila je njihova podružnica sa adresom u Tuzima – Kuće Rakića. Firma se bavi izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada. Vivašped Bar je krajem 2021. godine podnio prijavu za gradnju benzinske stanice sa pratićim sadržajima u naselju Zaljevo u barskoj opštini. Kako su svojevremeno objavili mediji, kompanija “Viva šped” iz Podgorice je 2019. godine kupila mašinu za izradu cigareta – Garant 4 za 11.820 eura na aukciji od Starog Duvanskog kombinata.

Zanimljiva je i podrška Glavnog grada, takođe u svjetlu “kriterijuma”, preduzeću “Mala Mo”, koje je u samom vrhu liste, a bavi se djelatnošću “ostale prateće djelatnosti u saobraćaju”.  Interesantno je da je u ovoj firmi referent za zastupanje pred carinskim organom Bojan Vuković, koji je dobio novčanu podršku Glavnog grada i kao osnivač firme “Savjetnik”. koja se bavi trgovinom automobilima i lakim motornim vozilima.

Na petom mjestu je “Cyclops media” registrovana u januaru ove godine, od strane Tamare Popović a bavi se umjetničkim stvaralaštvom.

Za novčanu podršku Glavnog grada u samom vrhu se pozicioniralo i Sportsko rekreativno društvo Đukić, iako pod ovim nazivom ne postoji registrovana firma u Centralnom registru privrednih subjekata.

Sledeća na rang listi firma “Boki Lux” registrovana je za proizvodnju gradevinske stolarije i elemenata, a iza nje je firma “Caral moto” koja se bavi prodajom motora….

Kao što se može vidjeti, među firmama koje su dobile najviše bodova i najveće novčane iznose, apsolutno nema inovativnih djelatnosti, nema ni zanata koji izumiru, ali zato ima i onih koji čak i ne postoje u registru firmi, i koji su “podržani” i dvostruko.

Iz Glavnog grada su, na pitanje VOP-a, da li je bilo progovora na ovu raspodjelu sredstava, kazali da jeste, te da ih je Komisija sve razmotrila i odgovorila.

“Što se tiče prigovora, obavještavamo vas da je Komisija razmotrila sve pristigle prigovore i u naznačenom roku odgovorila na iste”, navodi se u pisanom odgovoru. Međutim, iako se u pravnoj pouci navodi da će odluka Komisije po prigovorima biti objavljena na internet stranici Glavnog grada, to do danas nije učinjeno.

 

U odgovorima na pitanja VOP-a iz Glavnog grada su kazali da je Komisiju za raspodjelu sredstava iz Budžeta Glavnog grada za Konkurs za preduzetništvo radila je u sljedećem sastavu: Predsjednik Zekerija Fetić, sekretar Sekretarijata za podršku biznis zajednici Članovi/ice_ Sead Đokaj, pomoćnik sekretara za podršku biznis zajednici Danijela Radeč, šefica odjeljenja za preduzetništvo u Sekretarijatu za podršku biznis zajednici Edina Serhatlić, šefica odjeljenja za pravne poslove u Službi za ostvarivanje izvršne funkcije gradonačelnika Rade Radović, šef odjeljenja za ekonomske poslove Amela Čirgić, predstavnica Sekretarijata za finansije. Sekretar Komisije: Bojana Kalezić, samostalna savjetnica u Sekretarijatu za podršku biznis zajednici.

V.M.-A.D.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com