Grabar Kitarović okrivila Putina za poraz na predsjedničkim izborima protiv Milanovića - Volim Podgoricu

Grabar Kitarović okrivila Putina za poraz na predsjedničkim izborima protiv Milanovića

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bila je prošle sedmice gošća u podkastu One Decision bivšeg direktora britanske vanjsko-obavještajne službe MI6 Sir Ričarda Derlovea. Djelove iz intervjua u kojem govori o ratu u Ukrajini i odnosu Rusije i Hrvatske prenosi N1.

Grabar Kitarović je rekla i da je ruski predsjednik Vladimir Putin uticao na izbore na kojima je izgubila od aktuelnog hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

U razgovoru je iznijela ozbiljnu optužbu na račun Rusije u hrvatskom kontekstu za koju, doduše, nije predstavila nikakve dokaze – da se umiješala u predsjedničke izbore na kojima je izgubila od Milanovića.

“Taj LNG terminal je bio najveća sporna tačka s Rusijom i vjerovatno je bio razlog za hibridne akcije tokom predizborne kampanje, što je pridonijelo rezultatu izbora 2020.”

Na pitanje o tome kako je Putin lično tretirao kao ženskog poglavara države, Grabar Kitarović je dala do znanja da je “danas u modi demonizovati Putina, ali da se u tom smislu ne može požaliti”, ali i da je bilo zanimljivo pratiti njegovu ideološku transformaciju od 2007., kada ga je prvi put susrela kao ministarka vanjskih poslova.

Pri susretu u Sočiju 2017. dočekao ju je, kaže, s buketom cvijeća: “Nije uopšte bio mizogin i ponašao se vrlo diplomatski.”

“Ukrajini će trebati nekoliko talasa ovih protivofanziva”

Komentarišući ukrajinsku operaciju oslobađanja okupirane teritorije, koja očito ide mnogo sporije i teže nego što su se mnogi nadali, Grabar Kitarović je ustvrdila da je “prije nego što je protivofanziva započela, zapravo bila jedan od onih glasova koji su upozoravali da treba smanjiti očekivanja od Ukrajinaca”.

Imala je realističniju perspektivu, kaže, upravo zbog hrvatskog iskustva s oslobađanjem.

“Da, bio bi golemi uspjeh i jako bih voljela da dospiju do obale Azovskog mora, ali moramo biti realistični da će u ovim okolnostima vjerovatno trebati nekoliko talasa ovih protivofanziva da bi mogli ostvariti svoje ciljeve. A svaki proboj koji naprave, kao sa selom Robotine, značajan je”, zaključila je Grabar Kitarović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com