Građani apeluju za spas Titove slonice: Još je čuvaju na Brionima, kažu da živi u teškim uslovima

Lanka i Soni, koji je uginuo prije 11 godina, davno su iz Indije stigli na Brione. Njih je Titu darovala Indira Gandi.

Udruženje Prijatelji životinja alarmiralo je javnost o tretmanu slonice Lanke, jednog od zaštitnih znakova Nacionalnog parka Brioni.

Prijatelji životinja su u svom pismu naveli da Lanka “živi u malom kavezu, u kojem se nalazi od svog dolaska prije više od 40 godina kad ju je Tito dobio na poklon, te da nema mogućnost prikladnog kretanja”, piše Glas Istre.

“Vidno se jedva održava na rubu zdravog razuma: hoda u malom krugu, lupa glavom u rešetke kaveza, odbija susret s posjetiocima… Nakon gubitka svog životnog druga Sonija prije 11 godina, ostala je sama i teško je zamisliti kakve sve bolove i patnju boravak u samici uzrokuje jednoj tako društvenoj i osjećajnoj životinji poput nje”, navode u pismu.

Više puta su, navode, apelovali na upravu Nacionalnog Parka, kako bi ih privoljeli da Lanku presele u utočište za slonove.

Imali smo čak i ponudu od organizacije OIPA International i Eurogroup for animals koji bi finansijski i logistički pomogli oko transporta. Postoji utočište za slonove u Francuskoj “Elephant Haven” u koji bismo mogli da je preselimo, ali uprava parka nema planova niti volje za tim – istiću iz Udruženja.

Kako dodaju “zakonski im se ništa ne može, jer zadovoljavaju uslovima Pravilnika o zoološkim vrtovima”, ali, kako navode, problem je što je Pravilnik star 15 godina i nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životinja.

“Takođe smo apelovali na Ministarstvo poljoprivrede da donesu novi Pravilnik jer se već jako kasni sa time, pa trenutno čekamo njihov odgovor”, napisali su, između ostalog.

“Lanka je dobro, brinemo o njoj”

Tim povodom oglasili su se i iz Javne ustanove Nacionalni park Brioni. Oni tvrde da je “grupa aktivista zainteresovala velik broj građana nažalost pogrešnim, zastarjelim i netačnim informacijama”.

Slonica Lanka ima redovnu veterinarsku kontrolu i nadzor, izvrsne uslove i svakodnevnu njegu. Na njenom programu njege učestvuju najbolji i najznačajniji, osim hrvatskih, i evropski stručnjaci veterinarske medicine koji su i specijalizovani za brigu o slonovima. Takva njega zahtijeva posebno prilagođene uslove prostora i svakodnevne prehrane, sa specifičnim režimom prehrane koja se sastoji od svježeg voća i povrća, bilja, vitaminsko-mineralnih dodataka i raznovrsne dodatne kuvane prehrane, kažu u NP Brioni.

Kako navode, Lanka je u svakodnevnoj interakciji s drugim životinjama i u posebnoj brizi timaritelja koji s njom imaju “enrichment” program, s uključenim mnogobrojnim i raznovrsnim pomagalima za razonodu, vježbanje i fizičku kondiciju.

“Aktivnosti timaritelja za dobrobit Lanke uključuju redovno tuširanje, čišćenje i pranje, brigu o stopalima, njenoj koži, svakodnevnim pregledima, potom čišćenje i održavanje spoljnog i unutrašnjeg dijela boksa prilagođenih ljetnim i zimskim uslovima. Osim što su timaritelji u cjelodnevnoj interakciji sa slonicom, dio programa uključuje i interakciju s posjetiocima. U program nega ulaze i programi puštanja muzike na koje ona vrlo pozitivno reaguje. U sklopu njene nastambe postavljeni su raznorazni osveživači za tuširanje – štrcaljke i pojilice, kao i pristup bazenu i pomagalima za razonodu, stubovi za češkanje i slično”, saopštili su iz Nacionalnog parka.

“Cio život je ovdje, nije pametno seliti je”

Ističu i da je ustanova podložna raznoraznim inspekcijskim nadzorima, te da je briga o slonici u skladu sa svim aktuelnim zakonskim i podzakonskim aktima.

“S obzirom na nedavne mnogobrojne upite aktivista i udruženja za zaštitu životinja, temeljem brige o slonici Lanki, potrebno je napomenuti da Javna ustanova izrazito vodi računa o potrebama slonice. Premještanje takve životinje koja je odavno dio porodice Nacionalnog parka i koja je provela cio svoj životni vijek u prostoru Nacionalnog parka je nedopustivo i uzrokovalo bi nepopravljivu štetu za njeno mentalno i fizičko zdravlje. Slonica je cio životni ijprovela u prostoru za koji je emotivno vezana i ne može da funkcioniše u teškim prirodnim okruženjima niti samostalno da opstane hranjenjem u prirodi. Ne može je prihvatiti drugo „krdo“ niti bi Ustanova dopustila da bude u socijalizaciji s drugim slonovima koji su oslobođeni iz zatočeništva, kao što su cirkusi i slično, jer takve životinje pokazuju agresivno ponašanje što bi moglo ugroziti jednu takvu jedinku kao što je slonica Lanka”, navodi uprava Nacionalnog parka.

Dodaju i da Lanka nije cirkuski slon, već da je život provela okružena dobrom brigom i vrhunskom njegom.

“Njeno premještanje na novu teritoriju u njenoj kasnoj životnoj dobi uzrokovalo bi stres, mentalne i emocionalne probleme, što bi na kraju imalo tragične posljedice. Lanku prate stručnjaci već godinama i niko nikada nije predložio da se ona izmjesti s ostrva ili da joj se nakon uginuća Sonija dovede novi partner, jer se radi o sada već starijoj životinji koja bi teško prihvatila društvo drugih slonova. Lanka je trenutno jedini i poslednji slon u Hrvatskoj, jedan je od najdugovječnijih slonova u svijetu i svakako je stoga izuzetno bitno da nega i briga o njoj budu prioritet ne samo Ustanove već i Hrvatske države i društva u cjelini”, ističu u saopštenju.

Dodaju i da su joj svake godine poboljšani uslovi i napominju da slonica nije ni u približno istim uslovima kakvima je bila kada je prvi put došla na ostrvo, kada je dijelila trećinu sadašnjeg prostora sa slonom Sonijem.

“Godinama su poboljšavani uslovi i tehnologija njege skladno smjernicama evropskih stručnjaka za slonove u saradnji sa zoološkim vrtovima u Zagrebu, Ljubljani, Beču i Londonu. Za trenutni prostor gdje Lanka boravi možemo slobodno reći da je vrlo dobar, naravno, željni smo da joj omogućimo i još bolji i luksuzniji. Poboljšanje uslova uključuje poboljšanje i još veće proširenje prostora, dogradnju i uređenje novog bazena i dogradnju i uređenje novog pješčanika, što je i plan za buduće razdoblje ali je možda sada pravo vrijeme da uz pomoć aktivista, udruženja za zaštitu životinja i građana pokrenemo zajedničku akciju „Za slonicu Lanku“ kojom se nadamo da ćemo, svi zajedno, s istim ciljem, omogućiti Lanki čak i bolje i kvalitetnije uslove življenja”,  saoptili su iz Nacionalngo parka Brioni i pozvali sve zainteresovane da izvrše uplatu na specijalan račun.

Ineče, Lanka i Soni, koji je uginuo prije 11 godina, davno su iz Indije stigli na Brione. Njih je Titu darovala Indira Gandi.

 

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com