Holthof – Fertner Bečiću: Imamo povjerenja u vas, pokazujete da u vašoj zemlji možete uspostaviti evropske trendove

Demokratska smjena vlasti pokazatelj je da u vašoj zemlji možete uspostaviti evropske trendove, poručio je ministar za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, SR Njemačke Štefan Holthof Fertner na sastanku sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem.

Napominjući da spoljnu politiku Crne Gore definišu tri stuba – evroatlanske integracije, evropske integracije i regionalna saradnja predsjednik Bečić je kazao da je upravo Crna Gora najdalje odmakla na putu pristupanja, te da evropsko usmjerenje države podržava najveći broj građana.

On je podsjetio da je vlast na izborima smijenjena mirno i demokratski, što, kako je kazao, nije tako uobičajeno za prostor Balkana, te da su uslijedili očekivani izazovi u dijelu kohabitacije vlasti.

„Nova vlast je potvrdila da ono što smo potpisali u potpunosti živi i na djelu. Crna Gora u ovom trenutku ima 100 posto usklađenu spoljnu politiku sa politikom Evropske unije“, istakao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Bečić je u razgovoru naveo da dvije zemlje imaju odlične bilateralne odnose na najvišem nivou, te da je Crna Gora zahvalna što je Njemačka i u periodu kovid krize promovisala politiku proširenja, ne zaboravljajući Zapadni Balkan. On je zahvalio SR Njemačkoj na doprinosu u realizaciji investicionog plana za Zapadni Blakan, jer, kako je istakao, time se stvara šansa da građani osjete evropske benefite i prije samog pristupanja.

Crna Gora, kako je naveo, nema bilateralnih problema sa zemljama regiona, što je u tom dijelu čini neopterećenom. Bečić je naglasio značaj građanskog političkog koncepta, te ponovio koliko je važno pronaći snagu za prevazilaženje podjela.

„Vjerske, nacionalne, ili druge različitosti moraju biti naša snaga, a ne slabost“, kazao je Bečić.

Predsjednik Bečić je zahvalio SR Njemačkoj na značajnoj pomoći koju je u ljudstvu i sredstvima pružila Crnoj Gori u periodu kovid krize i izrazio sasjećanje zbog žrtava koje je Njemačka imala usled obilnih poplava koje su pogodile zapad Njamačke, a u kojima su najteže pogođene pokrajine Rajna Palatinat i Sjeverna Rajna Vestfalija. U poplavama je poginulo najmanje 180 osoba, dok se na stotine i dalje vodi kao nestalo.

Ministar za savezne i evropske poslove savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, SR Njemačke Štefan Holthof Fertner je istakao da SR Njemačka zagovara proces proširenja, te da smatra da su Crna Gora i Zapadni Balkan prirodno dio Evrope.

„Istorijski i geopolitički ste dio EU i morate biti dio EU, ne bi bilo prirodno da bude drugačije“, istakao je Holthof Fertner.

On je takođe primijetio da smjena vlasti kakva je bila 30. avgusta nije toliko uobičajena za područje Zapadnog Balkana.

„Mnogo toga ste učinili i čestitam vam na tome. Upravo je to signal da možemo imati povjerenja u vas i parlamentarizam“, kazao je Holthof Fertner.

Na putu uspostavljnja evropskih vrijednostii vladavine parava, mi smo na vašoj strani – tu budite sigurni“, istakao je Holthof Fertner.

Predsjednik Bečić je nakon sastanka organizovao svečani ručak za delegaciju Njemačke kome su, pored ministra dr Stephan Holthoff-Pförtner, prisustvovali i Nj.E. Robert Weber, ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori, Ludger Siemes, rukovodilac odjeljenja za Evropu i međunarodne poslove u državnoj kancelariji Vlade savezne pokrajine Sjeverna Rajna – Vestfalija, Maximilian Dieter, lični referent ministra, Eva Maria Durstewitz-Marschall, generalni sekretar Skupštine Crne Gore Aleksandar Klarić, kao i savjetnici predsjednika Skupštine – Vuk Janković, Sandra Radević i Dubravka Joksimović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com