Iz zatvora planirali likvidaciju Belivuka i Miljkovića? Kontrola optužnice protiv “škaljaraca” odložena treći put

U podgoričkom Višem sudu i danas je odložena kontrola optužnice za planiranje likvidacije Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na aerodromu Tivat. Optuženi, koji se nalaze u istražnom pritvoru, stražarno su sprovedeni iz ZIKS-a. Međutim, advokat Ratko Pantović, koji zastupa optuženog Radovana Stanišića, nije se pojavio pred sudom, piše Dan.

– Advokat Ratko Pantović dostavio je mejl Sudu u kojem navodi da je zbog kontakta sa korona-pozitivnim licem u samoizolaciji, bez dostavljenih dokaza od zdravstvene ustanove- kazao je predsjednik podgoričkog Višeg suda Boris Savić.

Na ovo se optuženi Stanišić izjasnio navodeći da on ne želi da iznese odbranu bez prisustva advokata Pantovića. Takođe, nije se pojavila ni optužena Almira Mujahodžić ali su advokati bilis aglasni da se kontorla održi bez nje. Nakon toga je konstantovano odsustvo advokata Pantovića, nakon čega je došlo do odlaganja.

Podsjećamo, ovo je treće odlaganje kontrole optužnice protiv ove grupe. Ranije jedan od rtazloga je takođe bila viruskorona, tada je u pitanju bio optuženi Vukadinović. Nakon toga advokat Damir Lekić je, zbog preuzetih obaveza u drugopm predmetu, bio spriječen da se pojavi u sud.

Pored Janka Vukadinovića na optužnici su Almira Mujahodžić, Radovan Stanišić, Mileta Jovanović, Momčilo Milić i Dušan Ivanović.

Specijalno državno tužilaštvo u ovom postupku obezbjedilo je svjedoka saradnika i zaštićenog svjedoka kodnog naziva Kamenko Kuč.

Prema navodima optužnice, u kojoj je portal Dan ranije imao uvid, Vukadinović se tereti da je sa NN osobom krajem 2019. godine formirao kriminalnu organizaciju radi vršenja teških krivičnih djela.
Tako, prema navodima tužilaštva, Vukadinović i Kamenko Kuč su uz pomoć Stanišića 22. junuara planirali da likvidiraju Belivuka i Miljkovića na tivatskom aerodromu, kada su trebali da polete za Beograd posle posjete vođi kavačkog klana Radoju Zviceru.

Iz zatvora planirao likvidacije
Specijalni tužilac Saša Čađenović potvrdio je ranije pisanja „Dana“ da je spriječena planirana likvidacija improvizovanom eksplozivnom napravom. Prema nezvaničnim informacijama, SDT tereti Janka Vukadinovića da stoji iza planiranih likvidacija koja su trebale da budu izvršene u Podgorici i Tivtu. Radi se o eksplozivoj napravi velike razorne moći, ubojno dejstvo u prečniku 100 metara, ukupne težine 5,8 kilograma, od čega su u istu bila smještena oko 3,2 kilograma plastičnog eksploziva.

Prema do sada prikupljenim dokazima, bila je pripremljena za kačenje na krov vozila u pokretu. Uhapšeni su T.H., M.M. i I.D. zbog sumnje da su izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, a T.H. i M.M. su osumnjičeni i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

U predmetu pod radnim nazivom „Meta 1“, službenici SBPOK, u saradnji sa kolegama iz hercegnovske i podgoričke policije, spriječili su djelovanje kriminalne organizacije koja je imala za cilj da ubije najmanje tri osobe.

– Jedno lice je trebalo da bude lišeno života u Podgorici 22. januara, dok su druga dva lica trebalo da budu lišena života na aerodromu u Tivtu istog dana u jutarnjim časovima. Specijalno državno tužilaštvo donijelo je naredbu o sprovođenju istrage u krivičnom predmetu formiranom po krivici V.J. (Vukadinović Janko) i drugih zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija – kazao je Čađenović.

Istraga sumnja da su oni u jednom stanu, u Tivtu za izvršenje ovog krivičnog djela držali dva pištolja i municiju. Oni su planirali da Belivuka i Miljkovića ” treba ubiti dok budu čekali u redu za čekiranje karata”.

Kako tužilaštvo tvrdi u spisima, oni su na automobilu marke ,,opel Zafira” postavili lažne tabilice i narednog dana, rano ujutro se uputili prema Aerodromu Tivat. Tada ih je presrela policija.
Kamenko Kuč je u svom iskazu pred tužiocem naveo da je plan grupe Vukadinovića prvo bio da ubiju vođu kavačkog klana Slobodana Kašćelana. Tužilaštvo je došlo do navoda da je Kašćelanova likvidacija bila planirana za 22. januar, kada je trebao da dođe u podgorički Viši sud na zakazano suđenje.

Nakon što su, kako SDT u spisima navodi, saznali da je to suđenje odloženo ova grupa je promijenila plan i radila na organizaciji likvidacije Belivuka i Miljkovića, koji važe za bliske saradnike kavačkog klana.

Istražitelji su prikupili dokaze da je neposrednim izvršiocima likvidacije Kašćelana trebalo da bude isplaćeno 500.000 eura, dok su za zločin u Tivtu trebali da budu isplaćeni sa 700.000 i 1.300.000 eura.

Belivuk i Miljković su 30. januara ujutro napustili Crnu Goru, a na beogradskom aerodromu ih je dočekala policija koja ih je sprovela na saslušanje. Oni su nakon toga uhapšeni zbog sumnje da su izvršili više krivičnih djela i nekoliko monstruoznih ubistava.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com