KO JE PATRIJARH PORFIRIJE: Prvi Vučićev favorit, duhovno čedo Irineja Bulovića

Novi patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić je do sada bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

On je, nezvanično, važio za prvog “favorita” predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a inače je “duhovni čedo” Irineja Bulovića. 

Porfirije spada u red mlađih episkopa u SPC, rođen je 22. jula 1961. godine, a nakon osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja, diplomirao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu 1986. godine.

Godinu dana ranije, svjetovno ime Prvoslav mijenja monaškim Porfirije.

Njegov duhovni otac je Irinej Bulović koji se takođe našao među tri kandidata za patrijarha.

Bio je predsjednik i član Savjeta Republičke radiodifuzne agencije u Srbiji. 

U periodu između 2010. i 2011 godine, Porfirije je bio je episkop vojni, a nakon toga i koordinator za saradnju Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije.

Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve ga je na svom redovnom majskom zasedanju 24. maja 2014. izabrao za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

Nova.rs je objavila da po riječima upućenih u zbivanja u SPC, mitropolit Porfirije nema ni tako tvrd stav o nezavisnosti Kosova, kao brojni drugi episkopi, što otvara mogućnost Vučiću da lakše riješi ovo pitanje kroz pregovore sa Prištinom.

Crkva je do sada jasno isticala da za nju jedino prihvatljivo da se Kosovo tretira kao dio Srbije, a imenovanje Porifrija moglo bi da znači promjenu kursa i distanciranje SPC od ovog problema.

Porfirije je poznat i po tome što je predvodio čistku na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu gdje su predavači govorili o korupciji i zloupotrebama.

loading...

153 komentara

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com