KRIVOKAPIĆEV KABINET: Nijedan majbah i zastava ne mogu sakriti nepočinstva Markovićeve vlade

Nedavni izliv političke „hrabrosti” bivšeg potpredsjednika DPS-a Duška Markovića, nekad zatečenog u formalnom obnašanju funkcije premijera, a danas zaglavljenog u ropotarnici istorije (i partije), bilo je mučno i teško pratiti. Poslanik Marković je mnogo toga želio da kaže, a nije smio. Podosta toga da prećuti, i mnogo toga da zaboravi. Međutim, građani Crne Gore nisu zaboravili.

„Markovićeva” vlada je ovom društvu i našoj djeci, u decembru prošle godine, ostavila praznu kasu i razvaljenu ekonomiju, uprkos tome što nas je, za svog mandata, zadužila preko milijardu eura. Nova vlada je, doduše, bila primorana da se zaduži kako bi krenula u oporavak ekonomije, i najveći dio novog zaduženja je preusmjerila na vraćanje dugova nesposobnih prethodnika. Do kraja ove godine, javni dug će biti sveden na 78% BDP-a, što znači da će štetočinstvo „Markovićeve” vlade, koje nas je primoralo na zaduženje, biti popravljeno.

„Markovićeva” vlada je projekat prve dionice autoputa obrukala, ne vodeći računa o ekološkoj etici, proizvevši 100 miliona eura nepredviđenih troškova, iznova pomjerajući rokove za završetak radova. „Markovićeva” vlada je zadala konačan udarac i Montenegro Airlines-u, ostavivši ga u dugovima od 160 miliona eura. Devastirala je „Plantaže”, donosila „interne” odluke, dok je iz kase Elektroprivrede prenijela Kombinatu aluminijuma (privatnoj kompaniji!) – 17 miliona eura.

Zanimljiva je i metodologija kojom je „Markovićeva” vlada „smanjivala” nezaposlenost, mijenjajući pravila i brišući hiljade građanki i građana, koji su se nalazili na programima stručnog osposobljavanja ili na usavršavanjima, iz evidencije Zavoda za zapošljavanje. Za to vrijeme su dodjeljivane koncesije za male hidroelektrane privilegovanim članovima kaste i stanovi partijskim funkcionerima, sa mjesečnim ratama od 30 ili 40 eura. Još je zanimljivije prikrivanje podataka u slučaju „Možura”, koji se našao u centru međunarodne korupcionaške afere na Malti, zbog koje je život izgubila i jedna novinarka.

Do trenutka eskaliranja pandemije COVID-19, dakle do početka 2020. godine, rad „Markovićeve” vlade je obilježio pad životnog standarda građana, jer su stope inflacije bile veće od rasta prosječnih plata i penzija. Realna vrijednost prosječne plate je smanjena za 3,4%, a prosječne penzije za 4,5%. U prvoj godini pandemije COVID-19 „Markovićeva” vlada, osim što je kršila ljudska prava i protivustavno objavljivala imena oboljelih građana, pokazala se kao nesposobna da ostvari barem dio prihoda od turizma – ostvareno je svega 13% prihoda u odnosu na 2019. godinu, dok su naše susjedne zemlje Hrvatska i Albanija ostvarile preko 50% prihoda.

Za vrijeme „Markovićeve” vlade, organizacija „Fridom haus” proglasila je Crnu Goru za tranzicioni hibridni režim. Crna Gora je, u međuvremenu, postala rekorder u dužini pregovora sa EU, a tokom 2019. godine nam je prijetilo aktiviranje klauzule balansa.

Dok poslanik Marković optužuje premijera Krivokapića da je otvaranjem pitanja ustoličenja produbio podjele, zaboravlja da je „njegova” vlada predložila diskriminatorski i neustavni Zakon o slobodi vjeroispovijesti, uperen protiv najveće vjerske zajednice u zemlji, koji je izazvao najdublje podjele u crnogorskom društvu u posljednjih 30 godina, i desetine hiljada ljudi na protestnim litijama širom Crne Gore.

Sa gumna na Ivanovim koritima, u avgustu prošle godine, prijetio je otvaranjem granica i protjerivanjem ljudi.

U tom smislu preporučujemo da se poslanik Marković i njegov šef Đukanović dogovore oko elementarnih stvari. Da li poslanički klub DPS-a i dalje bojkotuje TV Vijesti? Da li se DPS kolektivno kaje zbog diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ili poslanik Marković improvizuje?

Sve pobrojane činjenice govore da nijedan majbah, i nijedna zastava na patriotskim skupovima, ne mogu sakriti štetočinstva i nepočinstva „Markovićeve” vlade. Kao ni činjenicu da su on i njegov šef uveliko postali političko – juče – ove predivne zemlje. Poslaniku Markoviću želimo više hrabrosti, a njegovom šefu što više dobrih advokata. Ali ne panamskih ili londonskih, već crnogorskih. Tako se valjda pokazuje patriotizam.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com