LEKIĆ: Đukanović prekršio principe demokratije i usložio krizu

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade grubo je prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspiriše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekića.

On smatra kako Đukanović, ponovo vođen parcijalnim, a ne opštim državnim interesima, neodgovorno ugrožava bazične principe demokratije i pravnog poretka zemlje.

“Milo Đukanović, predsjednik države, takođe zvanično – privatni preduzetnik u sferi biznisa, bankar, finansijski operator u svijetu poreskih rajeva – je javnim pokušajem zaustavljanja regularnog postupka izbora vlade, grubo prekršio osnovne i univerzalne principe demokratije na kojima se inspirše i naš Ustav, nažalost, sa mnogim pravnim prazninama. Time je dodatno usložio, inače duboko kriznu, institucionalnu situaciju u zemlji”, objavio je Lekić na Fejsbuku.

Ostaje, kako je rekao, nesporna činjenica da je izborna parlamentarna većina nedavno jednoglasno usvojila Politički sporazum sa prioritetnim programskim elementima, koji je učinjen javnim uz potpise 41 poslanika, nakon čega su, podsjeća, otpočeli pregovori za izbor mandatara.

“Iako je nakon toga, i sasvim na vrijeme, od strane parlamentarne većine Milo Đukanović bio upoznat sa predlogom imena mandatara, on je u prepoznatljivom stilu nesagledavanja opšteg interesa, već parcijalnog i to u više krugova, zloupotrebio državnu funkciju koju obavlja”, kaže lider Demosa.

Lekić smatra kako je Đukanović u javno neodgovornom obrazloženju “zaobišao na vrijeme saopštenu volju parlamentarne većine i manipulisao sa, u Ustavu nepostojećim pojmom ‘potpisa’, nastavljujući istom prizemnom konstrukcijom netačne navode o nekom kašnjenju”.

“Kao da se radi o upravo zatvorenom šalteru, a ne o jednoj od najodgovornijih državnih institucija i ustavno-političkih radnji koje su od ogromnog značaja za zemlju i njenu stabilnost. Pojava u javnosti odobravanja predsjednikovog ‘tumačenja’ od strane određenog broja političko-pravnih apologeta, što onih iz kupoprodajnog aranžmana, što moguće i dobrovoljnih, ne mijenja osnovne činjenice”, istakao je Lekić.

Osnovna činjenica na koju, kako kaže Lekić, posebno ukazuje međunarodnim predstavnicima u našoj zemlji, a prije svega članicama EU, glasi “da u Crnoj Gori postoji parlamentarna većina koja je u uslovima ustavne legalnosti predložila mandatara i tako omogućila dalje institucionalne procedure koje vode ka finalnom i krucijalnom činu – glasanje poslanika o predlogu programa i sastava vlade u crnogorskom parlamentu”.

“Visoko cijeneći značaj međunarodne saradnje, posebno sa zemljema sa kojima smo u potpisanim dokumentima o integracionim i savezničkim odnosima, zatim i sa drugim zemljama sa kojima smo takođe u prijateljskim odnosima, posebno onim u regionu, kao predloženi mandatar sam spreman na dijalog o nastaloj situaciji i o svim drugim pitanjima. Pritom, držeći do dostojanstva zemlje, lično neću sa svoje strane obilaziti nijednu ambasadu, posebno ne tražiti podršku za lojalnost, koju ovdje, i vrlo degradirajuće za zemlju, traže pojedinci i strukture involvirane u korupcionaške poslove ili su odgovorne za doprinos kriminalizaciji crnogorskog društva”, kazao je Lekić.

Svi subjekti involvirani u tokove političkog i javnog života, kako je rekao, “svi zajedno nosimo odgovornost za cilj izgrađivanja Crne Gore kao evropske, demokratske, pravne, pristojne države pravila koja jednako važe za sve njene građane”.

“Povodom nastalog pitanja toka ustavne procedure oko formiranja vlade, pozivam predsjednika države da sa poslanicima u Skupštini javno raspravimo nastala pitanja od ogromnog interesa za Državu. Ili da sa mnom, kao predloženim mandatarom od strane parlamentarne većine, raspravi pitanja regularne demokratske procedure konstituisanja vlade, o ozbiljnim političkim posledicama koje bi mogle slijediti – da dakle raspravimo na način koji mu odgovara, u svakom slučaju, javno pred licem građana naše zemlje”, kazao je Lekić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com