Medojević: Popis mora biti održan ove godine, to je mehanizam za čišćenje biračkog spiska od fantoma

Lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević kazao je da popis stanovništva Crne Gore mora se obaviti ove godine, jer je, kako je kazao, to mehanizam za čišćenje biračkog spiska od fantoma. Medojević navodi dva razloga zbog kojih se popis mora održati.

 

Kao prvi razlog navodi, neophodnost podataka za kreiranje politika Vlade Crne Gore.

“To je zakonska obaveza i potrebno je da dobijemo važne statističke podatke o pitanjima koja su važna za kreiranje mnogih politika Vlade. Posebno je važan jer će biti PRVI popis na kome će se građani SLOBODNO izjašnjavati o svim pitanjima, a DPS Monstat neće biti u prilici da falsifikuje i montira rezultate u skladu sa političkim instrukcijama DPS-a”, saopštio je Medojević.

 

Kao drugi razlog navodi činjenicu da je popis stanovništva optimalni mehanizam za čišćenje biračkog spiska od protivustavno i protivzakonito upisanih lica, koja ne zadovoljavaju rezidencijalni uslov i više od dvije godine ne žive u Crnoj Gori.

“Popisivači će evidentirati sva lica koja ne žive na adresama prijavljenim i bazi podataka ličnih karata i prebivališta. Posle toga će se formirati mješoviti (vlast-opozicija) mobilni timovi koji će izvršiti naknadnu provjeru na terenu i precizno evidentirati lica koja ne zadovoljavaju zakonske uslove da budu u biračkom spisku. Sve ova lica treba da imaju određeni rok da nadležnom državnom organu dostave dokaze da zadovoljavaju rezidencijalni uslov i da su greškom izbrisani iz biračkog spiska”, ukazuje Medojević.

Medojević dodaje da je ažuran i zakonit birački spisak je jedan od najvažnijih preduslova fer i poštenih izbora, te da svako ko je protiv brisanja fantom birača, u suštini je protiv fer i slobodnih izbora, pa samim tim i protiv demokratije koja se zasniva na poštenom i tačnom iskazivanju volje birača na slobodnim izborima.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com