MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Prevarom do premija, prijete ozbiljne kazne - Volim Podgoricu

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE: Prevarom do premija, prijete ozbiljne kazne

Pojedini proizvođači ove godine prijavljuju veći broj grla za subvencije u stočarskoj proizvodnji nego što to pokazuje realno stanje, a grlo sa istim brojem ušnih markica pojavljuje se na dva gazdinstva, što je utvrđeno kontrolom kroz veterinarski informacioni sistem, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Stoga, iz resora poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, svi poljoprivredni proizvođači kod kojih se terenskom kontrolom utvrdi da imaju odstupanje veće od 20 odsto, biće isključeni iz svih vidova premija u naredne dvije godine u skladu sa Zakonom o poljoprivredi.

Takođe, za odstupanja manja od 20 odsto potrebno je imati adekvatnu potvrdu a ukoliko odstupanje koje je manje od 20 odsto bude neopravdano, takođe će biti isključeni iz premije.

“Ovim obavještenjem vas napominjemo da ste u obavezi da prilikom redovnog godišnjeg popisa, veterinarskoj ambulanti priložite precizne i relevantne podatke o broju grla sa tačnim brojem ušne markice za svako grlo”, zaključuju iz MPŠV.

Podsjetimo, uslov za dobijanje premije je da su grla obilježena ušnim markicama, da su poznatog porijekla i registrovana u Centralnom registru gazdinstava i životinja i da držalac životinja uredno vodi evidenciju, da posjeduje pasoše za goveda, odnosno da vrši godišnje popise ovaca i koza u skladu sa zakonom i da su nad životinjama sprovedene mjere po Programu obaveznih mjera zdrastvene zaštite životinja u prethodnoj odnosno tekućoj godini.

Premiju ostvaruju grla rođena i utovljena u Crnoj Gori. Uslov za ostvarivanje prava na premiju je da grla borave na gazdinstvu u tovu najmanje šest mjeseci.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com