MITROPOLIJA POZIVA VJERNIKE IZ CIJELE CG U PODGORICU: U subotu Svetosimeonska litija, predvodi je Mitropolit kijevski

Mitropolija crnogorsko primorska, u subotu, 29. februara, organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici. Iz Mitropolije pozivaju vjernike iz svih crnogorskih gradova da dođu na ovu litiju koju će, kako su najavili, predvoditi Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije.

-Ove godine Svetosimeonovska litija ima poseban značaj, jer se odvija u atmosferi borbe Crkve za odbranu svojih svetinja i protiv bezakonog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Takođe, ovogodišnja litija nosi sa sobom nemjerljivu radost. Dolazi nam najveći svjedok i ispovjednik jedinstva Crkve u današnjem Pravoslavlju, Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije. On će sa četvoricom svojih episkopa posjetiti Crnu Goru, donijeti blagoslov ukrajinskih svetinja, pružiti podršku Crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja i predvoditi ovu veliku litiju ulicama glavnog grada, navode iz Mitropolije.

Dodaju da će u subotu 29. februara, u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja, Svetu arhijerejsku liturgiju, služiti veliki broj arhijereja Ukrajinske Pravoslavne Crkve moskovske Patrijaršije i Srpske Pravoslavne Crkve.

-Nakon Svete liturgije, krenuće krsni hod u slavu Svetog Simeona do manastira na Nemanjinom gradu, mjesta rođenja ovog našeg velikog zaštitnika i rodonačelnika svetorodne loze Nemanjića, navode iz Mitropolije i dodaju da sve crkvene opštine pozivaju i organizuju vjerni narod da uzme učešće u ovom istorijskom događaju.

Vjernici koji žele organizovano da dođu na Svetosimeonsku litiju, mogu da se jave svojim crkvenim opštinama.

Iako je ovog vikenda nedjeljna litija pomjerena za subotu, zbog velikog praznika, litija u četvrtak će se održati, kao i obično, najavili su iz Mitropolije.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button