Mitropolija u posjedu prepiske: Rasčinjeni sveštenik od Veljovića tražio pare, sa Katnićem se sastajao

Bivši sveštenik Bojan Jovanović u više navrata je kontaktirao direktora Uprave policije Veselina Veljovića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, nudeći im dokaze o navodnom prikrivanju pedofilije u manastirima Srpske pravoslavne crkve. Iako se to dešavalo prošle godine, afera je aktuelizovana sada pred izbor mitropolita crnogorsko-primorskog i potpisivanjem Temeljnog ugovora.

Prema dokumentaciji u koju je “Dan” imao uvid, koja sadrži i prepisku raščinjenog sveštenika Jovanovića sa crnogorskim istražiteljima, vidi se da je korespodencija počela još prošle godine. Pošto tada nije ispunjen cilj da se diskredituje Mitropolija i oteža njen status, jer su se na izborima desile promjene, afera je aktuelizovana sada. To zvanično potvrđuje i Mitropolija koju zastupa advokat Srpske pravoslavne crkve i Mitropolije crnogorsko-primorske Dalibor Kavarić, koji je dostavio prepisku između Jovanovića, bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, njegovog pomoćnika Zorana Lazovića, šefa kabineta Petra Krstajića i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića. U jednoj od tih prepiski, Jovanović od Veljovića traži novac kako bi došao u Podgoricu da ispriča što zna o navodnom prikrivanju pedofilije.

Kako bi provjerili ove navode advokata Kavarić, Dan je kontaktriao bivšeg šefa policije.

-O pomenutom slučaju postoji službena dokumentacija u Upravi policije Crne Gore. Ne želim da komentarišem ništa tim povodom – rekao je Veljović u izjavi za “Dan”. Glavni specijalni tužilac nije odgovarao na pozive.

-Odgovarajući na navode Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, iznesene u saopštenju od 14.5.2021. godine, da je formiran predmet protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i episkopa Joanikija zbog navodnog prikrivanja slučajeva pedofilije u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao i navodnih slučajeva podvođenja maloljetnika u Cetinjskom manastiru i Manastiru Dajbabe, advokat Kavarić je kazao da iza toga stoji nevladina organizacija Montenegro internacional.

On je podsjetio da su predstavnci te NVO i “autor knjige” Bojan Jovanović dana 7.5.2021. godine u prostorijama biblioteke “Njegoš” održali promociju knjige “Ispovest kako su ubili Boga” u izdanju iste NVO.

– Iz poštovanja prema državnim organima, ovaj punomoćnik će nadležnim u bilo kom postupku pružiti sve potrebne dokaze i informacije “o pedofiliji u SPC” i o svemu što ih bude interesovalo, a za početak će tužilaštvu preko javnosti, a onda i direktno na arhivu Specijalnog državnog tužilaštva dostaviti dokaze koji će “istragu” usmjeriti u pravom smjeru. Radi se o dokazima koji se odnose na kontakte i komunikaciju savjetnika za bezbjednost predsjednika Mila Đukanovića, tada direktora policije, Veselina Veljovića, njegovog pomoćnika “SKP” i šefa kabineta, kao i glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića od početka 2020. godine. To se dešava prije početka bilo kakve istrage ili prijave sa “autorom knjige” “Ispovest kako su ubili Boga” i bivšim sveštenim licem Bojanom Jovanovićem i saradnikom NVO Montenegro International i njenih predstavnika. Prilikom navedene službene korespodencije, Jovanović obavještava Veljovića i njegove saradnike i pomoćnike o obavljenim zadacima i dolascima radi fabrikovanja afere “pedofilije”, ujedno mu predajući instrukcije o svom deviznom računu i tražeći novac za “troškove puta”, ponizno im se nudeći na uslugu i obavještavajući ih koje je medije animirao da učestvuju u ovom prljavom izmišljenom projetku. Biće interesanto čuti kakve je razgovore i dogovore Jovanović imao sa Katnićem i kakva mu je “dokumenta” pripremao, kao i je li Katnićeva uloga u ovoj lažnoj aferi bila da pripremi i pomogne pisanju krivične prijave ili da postupa po njoj, što su njegova zakonska ovlašćenja po ZKP-u – navodi se u reagovanju Mitropolije, a koje potpisuje advokat Dalibor Kavarić.

On očekuje da će “istraga” dati zanimljive odgovore o druženju Veljovića i Katnića sa Bojanom Jovanovićem.

U spisima čiji dio “Dan” objavljuje, a radi se o komunikaciji između Jovanovića i Veljovića putem mejla krajem februara, kada bivši sveštenik pita bivšeg direktora policije koliko će novca dobiti kad dođe u Podgoricu da bi mogao da napravi plan puta. Veljović mu je odgovorio da očekuje da se vide naredne sedmice, odnosno početkom marta.

– Poštovani gospodine, ja mogu da dođem već u ponedjeljak. Oprostite zbog sledećeg pitanja, pošto ne želim da ostavim ružan utisak. Koliko ste planirali sredstava za moj dvodenvni dolazak – pita Jovanović u mejlu koji je poslao Veljoviću.

Komunikacija je nastavljena u maju prošle godine, a Jovanović svoje usluge nudi i 23. juna. Istog dana ostvaruje komunikaciju sa Milivojem Katnićem, kojeg obavještava da je iznenađen informacijom da crnogorska policija protjeruje navodno glavnog aktera pedofilskih afera. U mejlu navodi i da je pripremio dokumentaciju koju je od njega tražio specijalni tužilac.

– Kao kriterijum za procjenu ozbiljnosti navedene krivične prijave i “izviđanja” koje Specijalno državno tužilaštvo vrši po toj prijavi, ukazujem javnosti na činjenicu da je podnosilac prijave NVO Montenegro International ujedno i izdavač i promoter knjige “Ispovest kako su ubili Boga”, a da je autor te “knjige” bivše svešteno lice Bojan Jovanović parter i saradnik u tom projektu. Dakle, podnosilac prijave je direktno interesno povezan i zaintesesovan za pokretanje ovoga projekta i postupka u vrijeme podnošenja prijave, a izdavanje “knjige” naštelovano je tako da to bude odličan tajming za tiraž “knjige” i za njenu prodaju. Nažalost, veoma je štetno po ugled tako važnog državnog organa kao što je Državno tužilaštvo i RTCG što su pristali da budu dio te jeftine, periferijske predstave i da podižu tiraž takvoga projekta i njegovih autora, oglašavajući se javnim saopštenjima i ostavljajući utisak kod pravnih laika kao da nešto postoji, tzv. “osnovi sumnje”, kako se često u praksi ovoga ograna tumači momenat za ovakve radnje tužilaštva. Da je cilj cjelokupnoga projekta zarada i prevara kupaca potvrđuje se i iz činjenice da se navedena knjiga već pojavljuje u elektronskom izdanju, a autor i saradnici već očekuju veliku zaradu s obzirom da su ih podržali Specijalno tužilaštvo i RTCG – istakao je Kavarić.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button