NIŠLIJA OPTUŽEN ZA PREVARU OD 70 MILIONA DOLARA, IZRUČEN AMERICI: Čeka ga robija do 20 godina - Volim Podgoricu

NIŠLIJA OPTUŽEN ZA PREVARU OD 70 MILIONA DOLARA, IZRUČEN AMERICI: Čeka ga robija do 20 godina

Srbin Kristijan Krstić (48), iz Niša, uhapšen je i izručen Sjedinjenim Američkim Državama gdje se suočava sa optužbama da je bio vođa bande koja je organizovala digitalne prevare “teške” 70 miliona dolara!?

Kako otkrivaju američki mediji, velika porota u Teksasu optužila je Kristijana Krstića i još desetak IT stručnjaka, među kojima i njegovu suprugu koja je u međuvremenu preminula, za kreiranje i plasiranje preko 20 lažnih platformi povezanih sa platformama za ulaganje u kriptovalute, za šta je predviđena kazna od 20 godina zatvora.

Pao u Gruziji, pa izručen Americi

Gruzijske vlasti su 3. februara, na osnovu zahtjeva za privremeno hapšenje, nakon čega je uslijedio zahtjev za ekstradiciju, uhapsile Kristijana Krstića u Batumiju, u Gruziji, da bi bio isporučen SAD 30. oktobra.

“Ovo izručenje je rezultat kontinuirane koordinacije između Ministarstva pravde SAD i naših gruzijskih partnera za sprovođenje zakona u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala. Posvećeni smo zaštiti naroda ove nacije istragom i gonjenjem pojedinaca umiješanih u prevaru sa kriptovalutama”, rekla je vršilac dužnosti pomoćnika generalnog tužioca Nikol M. Argentieri iz Odjeljenja za krivična djela Ministarstva pravde.

Njen kolega iz Dalasa zahvalio se na međunarodnoj saradnji.

“Ovo izručenje se dogodilo zbog međunarodne saradnje i upornosti FBI-a da privede osobu koju smatra odgovornom za prevaru hiljada nevinih žrtava. Neke žrtve su izgubile čitavu svoju ušteđevinu zbog ove šeme i nisu bile u mogućnosti da se finansijski oporave. Željeli bismo da se zahvalimo našim međunarodnim partnerima što su nam pomogli u hapšenju i izručenju gospodina Krstića. Sada će se konačno suočiti sa optužbama za svoje postupke u SAD”, rekao je glavni specijalni agent Čed Jarbro iz terenske kancelarije FBI u Dalasu.

Srpska policija ih uhapsila 2020.

Sve je počelo krajem jula 2020. kada je srpska policija pohapsila 11 Nišlija, po molbi američkih vlasti i određen im je pritvor do 60 dana.

Jedan od osumnjičenih srpskih građana je 2021. izručen Americi. Kako je tada navedeno u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Srbiji, riječ je o A. S. (32) kojem je srpska policija stavila lisice na ruke na osnovu američkog zahtjeva za privremeno hapšenje 24. jula 2020.

“A.S. je pristao na izručenje, a FBI ga je 4. februara 2021. sproveo iz Srbije u sjeverni okrug Teksasa”, navedeno je tada u saopštenju postavljenom na sajt Ambasade SAD u Beogradu.

Iako se činilo da im je svima sudbina zapečaćena, i da će veliki dio života provesti u nekom od američkih zatvora, uslijedio je nagli obrt – izručenje Krstića i drugih IT stručnjaka je obustavljeno, a u zaštitu njihovih ljudskih prava umiješao se i međunarodni sud u Strazburu.

Pobjegli iz Srbije i ostavili djecu?

Ipak, niški haker Kristijan Krstić i njegova supruga Ksenija Fej Atilano nisu čekali da Apelacioni sud donese odluku kojom se odbija njihovo izručenje SAD, nego su čim su izašli iz pritvora, isparili iz Srbije.

Bračni par je poslednji put bio viđen zajedno 5. avgusta 2021. godine, kada su se javili policiji u Nišu.

Oni su bili u obavezi da se svakog ponedjeljka i četvrtka pojave u Policijskoj upravi u Nišu i tako potvrde da nisu napustili mjesto boravka, kako im je, nakon ukidanja pritvora, naložio Viši sud u Beogradu. Tog 5. avgusta oni su kao i do tada otišli do policijske stanice, međutim posle toga ih niko više vidio.

Činjenica je da Krstići nisu bili na prijavljenoj adresi u Nišu, u šta se uvjerila i policijska patrola još 27. avgusta te godine, postupajući po nalogu beogradskog Višeg suda. Na njihovoj adresi u Nišu boravila je samo izvjesna žena koja se starala o njihovo četvoro maloljetne dece, od kojih najmlađe imalo tada devet mjeseci, a najstarije 15 godina.

Misteriozna smrt supruge Ksenije

Krajem 2022. godine, Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu Višeg suda i donio rješenje da se odbije izručenje Kristijana Krstića iz Niša, koji pored srpskog ima i australijsko državljanstvo, zbog optužbi za digitalnu prevaru tešku 70 miliona dinara. Međutim, kako saznajemo, Krstići se ni nakon te odluke nisu, bar zvanično, vratili u Srbiju.

O njima se mjesecima ništa nije čulo, sve do pred kraj avgusta ove godine kada je Kristijanova supruga, Filipinka Ksenija Fej Krstić pronađena mrtva u Istanbulu.

Smrt Filipinke povela je razne spekulacije i nagađanja na društvenim mrežama, a prema nezvaničnim saznanjima, ona je preminula uslijed teške bolesti.

“Čuo sam za njenu smrt i od njene majke dobio informaciju da je ona u poslednje vrijeme bila zdravstveno loše, dosta je smršala i izgledala je malaksalo”, rekao je za medije jedan od Ksenijinih prijate­lja.

Međutim, neki od nje­nih poznanika su kazali da su čuli da je Filipinka digla ruku na sebe, jer je njen muž Kristijan, na­vodno, ponovo uhapšen na jednoj od granica, te da mu se sprema izručenje Americi, što ona nije mogla da podnese.

Često mijenjao identitet

Prijatelji i poznanici, opisali su Kristijana Krstića kao izuzetno inteligentnu osobu i adrenalinskog zavisnika, ali kažu i da je bio sklon promjenama identiteta i mjesta boravka.

Suđenje Krstiću zakazano je za 8. januar 2024. godine.

(Blic)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com