“OD UNIPROMA SAM DOBIO 30 MILIONA DOLARA STEČENIH PREVAROM” Izraelski advokat optužio Pejovića, Veselin odbacio učešće u ilegalnim aktivnostima

Izraelski advokat Lior Dagan optužio je biznismena Veselina Pejovića da je lično i preko Uniprom grupe dobio 30 miliona američkih dolara koji su stečeni prevarom, ali i da pomaže bjeguncu od pravde izraelsko-američkom državljaninu Majklu Dejvidu Grinfildu koji je prošle godine pobjegao iz Izraela gdje se protiv njega vodi krivični postupak.

Pejović je za “Vijesti” potvrdio da je sarađivao sa Grinfildom, ali odbacuje da je učestvovao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima, da ne vrši opstrukciju pravde i da je za pokrenutu istragu saznao upravo od Dagana prošle godine. Dagan u pismu koje je poslao Pejoviću kako saznaju Vijesti, navodi i da je novac korišćen za funkcionisanje i razvoj Unipromovih kompanija, te od njega traži da vrati novac ili će ga u suprotnom tužiti.

Dagan je advokat i stečajni upravnik firmi i lične imovine Grinfilda, koga su imenovali izraelski i američki sud da zamrzne, raspolaže i povrati svu imovinu Grinfilda, njegovih kompanija koje su plod kriminalnog poduhvata, kako bi se novac vratio investitorima i povjeriocima.

Grinfild se tereti za najveću prevaru ikada izvedenu u Izraelu preko takozvane Poncijeve šeme (vrsta piramidalne šeme) koja je funkcionisala čitavih 15 godina prije nego što je razotkrivena.

On je barem od aprila 2021. pod istragom ISA (Izraelska agencija za hartije od vrijednosti) zbog organizovanja piramidalne šeme, koja je stotine investitora, a najviše iz SAD i Izraela, oštetila za, kako se procjenjuje, 200 miliona dolara.

Grinfild je organizovao jednu od najvećih piramidalnih šema u Izraelu – odnosno tražio je novac za investicije za koje je garantovao profit, a potom je investirani novac koristio da ga isplaćuje investitorima kojima je prethodno ponudio učešće u šemi.

Šemu je uspješno održavao 15 godina, a u okviru nje je davao i falsifikovane bankarske izjave koje “potpisuje” američka banka JPMorgan Chase kako bi posao učinio uvjerljivijim.

ISA je pokrenula istragu zbog prevare, lažnih iskaza u dokumentima korporacije, opstrukcije pravde, kao i zbog pranja novca.

Grinfild je uhapšen 6. aprila, oduzeti su mu američki i izraelski pasoš, određen kućni pritvor i zabranjeno mu je da napušta Izrael. Međutim, Grinfild se nije pojavio na dodatnom saslušanju i u maju je navodno pobjegao u Crnu Goru pod lažnim identitetom, sa pasošem svog prijatelja Nahuma Ajzenštada.

Dagan, koji je i stečajni upravnik firmi koje su bile u vlasništvu Grinfilda, u pismu Pejoviću navodi da je od tada Grinfild na crvenoj interpolovoj potjernici.

Dagan dodaje i da je Grinfild u maju prošle godine priznao da je počinio milionske prevare, a podaci koji se iznose u pismu Pejoviću govore da su MDG i druge firme koje je Grinfild kontrolisao (EFGE Mađarska i EFGE SAD) prebacivale novac Unipromu i Pejoviću i da je taj novac korišćen za funkcionisanje i razvoj Uniprom grupe, te da je korišćen i za stvaranje dvije nove fabrike.

U nizu transakcija od kraja septembra 2018. do kraja maja 2021. godine, lično je navodno Pejoviću uplaćeno 4,7 miliona dolara, a novac je uplaćivan i firmama Uniprom Energy, Uniprom metali, Uniprom DOO, Uniprom WB, Uniprom hoteli i Uniprom B i ukupna suma iz tih transakcija iznosi skoro 20 miliona eura i preko četiri miliona dolara. To, kako se navodi, nije konačna suma, već Dagan traži od Pejovića dodatnu dokumentaciju i tvrdi da je do sada nije dobio.

U dopisu se Pejović upozorava da je sav novac koji je uplaćen potekao iz piramidalne šeme, odnosno da je nelegalno stečen i da se upotreba tog novca može smatrati pranjem novca.

Dodaje se i da je dio novca uplaćen i nakon hapšenja Grinfilda i da je Pejović bio svjestan pokrenute istrage te pokrenutih sudskih postupaka, kako krivičnih, tako i parničnih protiv Grinfilda, te da su “postupali sa lošom namjerom i na pogrešan način”.

Dagan kao dokaze navodi da je nakon hapšenja Grinfilda na račun Uniprom hotela prebačeno pola miliona eura, a da je par dana nakon što je Grinfild pobjegao, Pejović dobio milion eura sa Grinfildovog računa.

U pismu se tvrdi i da je Pejović sve vrijeme u kontaktu sa Grinfildom, da koordinira, pomaže i ohrabruje da se bori protiv stečajnog upravnika i ometa otplatu duga svojim dužnicima, na način na koji to predstavlja pomoć bjeguncu i da ometa kriminalne i parnične postupke.

Pejović je, prema navodima Dagana, učestvovao u prikupljanju novca od investitora, ugošćavao o svom trošku investitore u hotelu “Zija” i “Budva”, a navodi i da postoje dokazi da je Grinfild postupao pod kontrolom, uz pomoć i odobrenje Pejovića i prije i nakon hapšenja u Izraelu.

Prema istim navodima, Grinfild je Pejoviću pozajmljivao milione dolara koje potiču od pronevjerenog novca, bio je partner u uspostavljanju, razvoju i promociju Uniprom grupe, stvaranju fabrike aluminijuma i razvoja poslova grupe.

Grinfild je navodno radio i kao glavni investicioni direktor Uniprom grupe i imao Uniprom e-mail adresu, a sve njegove kompanije u Crnoj Gori su bile na istoj adresi na kojoj je i Pejovićev hotela “Zija”.

Dagan navodi da je Grinfild potpisivao dokumenta u ime firme Uniprom metali i nastupao kao ovlašćeni predstavnik u pregovorima i da je osnovao razne firme u Crnoj Gori u kojima ima zajedničko vlasništvo sa Uniprom grupom.

Pejović nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim da li je to tačno.

U pismu se navodi i da su Pejović i Grinfild sredinom decembra 2020. potpisali ugovor po kojima je MDG postao vlasnik 50 odsto dionica Uniprom metali za 3,9 miliona eura, ali da, iako je novac prebačen Pejoviću, dionice nisu prenesene na Grinfilda.

Stečajni upravnik navodi i da se sastao sa Pejovićem 9. jula i da je ovaj tada kazao da je “pravi” dogovor za prodaju pedeset odsto akcija bio 25 miliona eura na pet godina, pet miliona eura svake godine od profita. To, kako ističe Dagan pokazuje poresku prevaru i stvaranje fiktivnih ugovora u saradnji sa Grinfildom.

Pejović je u odgovoru “Vijestima” kazao da nikakve fiktivne ugovore nije pravio, niti da je za tim bilo potrebe.

Dagan navodi i da bliski odnos Grinfilda i Pejovića pokazuju i transakcije od juna prošle godine kada je, kako navodi, serijom ilegalnih transakcija spriječeno da se otplate dugovi Unipromovih firmi koje je imala prema Grinfildovim firmama, te da je Pejović imao stvarnu kontrolu nad imovinom Grinfilda u perioud prije i nakon bankrota i pokretanja krivične istraga protiv njega.

Stečajni upravnik dodaje i da Pejović nije odgovorio na pismo koje mu je poslao u oktobru 2021. u kom mu se obratio povodom Pejovićeve ponude da povjeriocima plati 20 miliona eura u periodu od tri godine, i da nije isporučio informacije i dokumenta koja je od njega tražio u pismu krajem septembra 2021. Na kraju pisma Dagan traži da Pejović i njegove firme vrate sav uplaćen novac, otplate sve dugove i izvrši prenos akcija za koje stečajni upravnik navodi da su ilegalno prenesene na Unipromove firme.

Pejović: Saradnja sa Grinfildom potpuno čista i legalna

Pejović je “Vijestima” kazao da je istina da je “u moru poslovnih komunikacija” sarađivao i sa Majklom Grinfildom (MG) iz Izraela, američkim državljaninom, “za čije sam radnje saznao prošle godine tokom susreta sa gospodinom Lior Daganom koji je bio u našoj kompaniji i predata mu je kompletna finansijska dokumentacija o poslovno-finansijskoj saradnji sa ovim licem”.

”Od njega sam dobio saznanje da je u Izraelu pokrenuta istraga, da je M. G. oštetio više lica na način što je obećavao profit na sredstva koja su mu partneri prepuštali, a kako bi ih kroz poslovne aktivnosti uvećavao. Ukupna finansijska transakcija sa M. G. je bila 15,8 miliona eura. Svaki cent došao je preko korespodentske evropske banke (OTP Hungary bank) a moje poslovne u Crnoj Gori, koja je u skladu sa svojom obavezom prije prenosa sredstava na moj račun morala sprovoditi provjere u skladu sa instrukcijama drugih državnih organa koje je obavezuju. Od momenta kada bi uplate dospjele na moj poslovni račun pa nadalje, svaki euro je evidentiran, o čemu i postoji precizna dokumentacija”, kaže Pejović.

Navodi da nikakve fiktivne ugovore nisu pravili, niti da je za tim bilo potrebe.

”Novac koji je doznačen Unipromu u zbirnom iznosu bio je i cijena stečene imovine koju je dobio M. G., a koja je sada i višestruko veća od uplaćenih iznosa. Dakle, za uloženi novac M. G. je preuzeo rudnik bijelog boksita Uniprom White Bauxite koji se od datuma 19. 01. 2022. nalazi u vlasništvu Lior Dagana, što se i može provjeriti u CRPS-u. Ne znam kako bih mogao asistirati bjeguncu i vršiti opstrukciju pravde ako uzmemo u obzir prethodne činjenice. Znam da je gospodin Lior, stečajni povjerenik suda iz Izraela, imao neposredne kontakte sa M. G., bio sa njim kod notara gdje je i dobio notarski zapis – punomoće na osnovu kojeg je svu imovinu u Crnoj Gori koja se vodila na M. G. preuzeo, tj. preveo na sebe. Gospodin M. G. je više puta u zadnje tri godine dolazio u Crnu Goru, boravio u Podgorici, sa raznim poslovnim ljudima iz svih krajeva svijeta sa kojima je takođe obilazio i poslovno-proizvodne objekte Uniproma, ali ni sa jednim nije ostvarena poslovna saradnja”, dodaje Pejović.

On ističe da je, što se tiče Uniproma, ova saradnja bila potpuno čista i legalna, uz legalno stican novac i prodaju imovine uz sve neophodne ugovore, jasnu i čistu pravnu proceduru.

”Da li je M. G. svojim kreditorima obećavao profit prilikom preuzimanja novca od njih i čime su oni bili motivisani – da ga uvećaju i ostvare profit ili da ga “operu” jer je poticao iz ilegalnih tokova, nije mi poznato i apsolutno se oko toga niti interesujem niti imam takvu obavezu.

I zato je naša odluka da transakcije idu preko pouzdanih i najboljih evropskih banaka potpuno ispravna jer prometovanje prolazi kroz višestruke kontrole čime štitimo i svoje poslovanje. Ovaj promet je prolazio dvije kontrole, prve a onda i druge – domicilne banke, prije nego što su sredstva stavljena na raspolaganje. Dalji njegovi tokovi i preusmjeravanja bili su isključivo u skladu sa našim poslovnim odlukama, transparentno i dostupno državnim organima, kao i sva ostala dokumentacija”, zaključuje Pejović.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com