“PLANTAŽE” NEMAJU ODGOVOR: Ćute o zapošljavanju, novom zaduživanju

Predstavnici državne kompanije “Plantaže” ne odgovaraju na pitanja “Vijesti” od prije tri dana – da li je tačno da se kompanija opet zadužuje za još tri miliona eura i ako jeste zbog čega, da li je tačno da nakon izbora veliki broj zaposlenih koji su bili angažovani po ugovoru o djelu prevode u stalni radni odnos i ako jeste da li za tim postoji stvarna potreba, kao i da li su se “Plantaže” žalile na odluku Montenegro berze da je skine sa A liste i stavi u posebni segment za posmatranje.

Odgovori nijesu stigli, niti su iz kompanije odgovarali na telefonske pozive. U prošloj godini, prema izvještaju Poreske uprave, u “Plantažama” je radio 631 radnik.

Iz Građanskog pokreta URA, čije su dosadašnje optužbe na loše upravljanje kompanijom potvrđene u izvještaju DRI, iznjeli su nedavno nova saznanja da se kompanija ponovo neracionalno zadužuje, da povećava broja zaposlenih nakon izbora iako joj nijesu potrebni, da otkupljuje vinsko grožđe iako ima višak zaliha…

Iz GP URA su naveli da se svakodnevno i ubrzano zaposleni koji su bili angažovani po ugovoru o djelu prevode u stalni radni odnos i da procjenjuju da je u pitanju brojka do stotinu radnika. Kazali su i da su “Plantaže” sklopile ugovor sa Opštinom Tuzi oko otkupa vinskog grožđa od vinogradara sa tog područja, pri čemu kompanija izdvaja 60 centi po kilogramu, a Opština dodatnih pet centi. Za njih je sporno da li je to grožđe stvarno potrebno, jer su sadašnje zalihe procijenjene na preko 30 miliona eura, a prodaja vina je i dalje u padu zbog situacije sa koronavirusom.

DRI je utvrdila duplo negativno mišljenje u poslovanju i radu kompanije, državno tužilaštvo pokrenulo izviđaj, Montenegroberza je “Plantaže” skinula sa A liste i svrstala u “segment za posmatranje”. Iz GP URA ukazali na neracionalno zaduživanje, zapošljavanje nakon izbora iako nema potreba za novim radnicima, i otkupu grožđa iz Tuzi a kompanija ima velike zalihe koje ne može prodati…

“Upozoravamo rukovodstvo Plantaža, da prestanu sa svim radnjama, koje direktno utiču na pad poslovnog rejtinga firme. Takođe, potrebno je da znaju, da će sva odgovorna lica, koja su donijela ove odluke, i koje sprovode na štetu firme, biti procesuirana. Rukovodstvu duplo negativno mišljenje od DRI nije za brigu, nego srljaju još dublje u kriminal”, poručili su iz GP URA.

Iz kompanije nakon izbora održanih 30. avgusta nijesu odgovorili na više pitanja “Vijesti” niti su se oglašavali. U međuvremenu je Državna revizorska institucija dala duplo negativno mišljenje na poslovanje i rad kompanije, državno tužilaštvo je otvorilo izviđaj o poslovanju, a uprava Montenegroberze je “Plantaže” svrstala u “segment za posmatranje” gdje se nalaze kompanije u čije poslovanje se ne može vjerovati.

(Vijesti)

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com