PLJEVLJA: Bolnice na granici izdržljivosti

U Pljevljima se za posljednjih 30 dana gotovo duplirao broj aktivnih slučajeva infekcije korona virusom. Sa 199, koliko je bilo aktivno 7. februara broj trenutno oboljelih popeo se na 366.

Važeće mjere za suzbijanje epidemije na nivou Pljevalja ne daju očekivane rezultate, a lokalni zdravstveni sistem prenapregnut je i na granici izdržljivosti, konstatovano je na sjednici opštinskog tima za zaštitu i spasavanje.

“Epidemiološka situacija u Pljevljima je loša, povećava se broj novozaraženih, aktivno oboljelih, bolnice se nalaze na granici izdržljivosti, nedostaju kadrovi, sada imamo samo jednog doktora”, kazao je potpredsjednik opštine Pljevlja, Mervan Avdović.

Internista Mirha Hasanbegović, zbog bolesti kolege, od novembra je jedini ljekar u kovid stacionaru. Sa petočlanim timom tehničara uspješno zbrinjava sve kovid pozitivne pacijente.

Od danas mi imamo stopostotnu popunjenost bolničkih postelja, 25 pacijenata leži u pljevljskoj bolnici, 8 pacijenata je na kiseoničkoj potpori”, kazala je internista dr Mirha Hasanbegović.

Zbog konstantnog broja od dvadesetak novoinficiranih dnevno povećava se i broj pacijenata sa potrebom bolničkog liječenja.

Iako su sva bolnička mjesta popunjena saradnjom sa drugim kovid centrima za sada se prevazilazi problem smještaja pacijenata na bolničko liječenje.

“Po prvi put smo u problemu što se tiče obezbjeđivanja da li ćemo imati slobodnog mjesta u toku dana. Dinamika otpuštanja pacijenata dosta je sporija”, kazala je Hasanbegović.

U Pljevljima je u posljednjih 30ak dana broj aktivnih slučajeva gotovo dupliran. Pojačane inspekcijske kontrole i policijske patrole natjerale su građane da propisane mjere u cilju suzbijanja epidemije konačno počnu da poštuju. Rezultati bi trebalo da budu vidljivi u narednih nekoliko dana, a nada je da će uslijediti pad broja novozaraženih.

(Rtcg)

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button