Okrugli sto: Politika jednakih šansi - Volim Podgoricu

Okrugli sto: Politika jednakih šansi

Političarke, nevladin sektor i mediji treba da kontinuirano sarađuju u cilju boljeg pozicioniranja žena na mjestima odlučivanja, zaključeno je na okruglom stolu Politika jednakih šansi – s riječi na djela.

Okrugli sto organizovala je Socijalistička narodna partija (SNP), a na njemu je zaključeno da su neophodne izmjene zakona o političkim partijama, izboru odbornika i poslanika i finansiranju političkih partija. 

“Jedan od zaključaka je i da je neophodno raditi na formiranju Mreže parlamentarki Skupštine Crne Gore kao i na edukaciji političara, političarki i medija”, kaže se u saopštenju SNP-a.

Prisutne je pozdravio lider SNP-a Srđan Milić, koji je istakao da je Crna Gora ženskog roda i da se, kako je naveo, u praksi pokazalo da stvarnih promjena u Crnoj Gori ne može biti dok god ne bude značajnijeg učešća žena na rukovodećim funkcijama, kako u političkim organizacijama, tako i u državi.

“O tome da li je uvođenjem kvota završena ili tek počinje borba za ravnopravnu političku participaciju, govorila je poslanica SNP u Skupštini Crne Gore Snežana Jonica”, navodi se u saopštenju.

Predsjednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije i prva koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Srbije Marija Obradović je, kako je saopšteno, govorila o primjerima dobre prakse i formiranju mreže parlamentarki Srbije, dok je njena koleginica iz srbijanskog parlamenta Aleksandra Đurović, govorila o ulozi žene u parlamentarnoj diplomatiji.

“Novoizabrana ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević govorila je na temu “Rezultatima rada do uspjeha”. O tome kako crnogorski mediji prikazuju političarke, da li su im prijatelji ili neprijatelji, govorile su novinarka RTCG Nevenka Ćirović, i urednica političke rubrike u dnevnoj novini Dan Rajka Raičević”, dodaje se u saopštenju. 

Recept za opstanak žene na čelu crnogorske opštine, učesnicima Okruglog stola ponudila je poslanica i bivša predsjednica Opštine Kotor, Marija Ćatović, dok je na pitanje da li je bez jake pozicije žena u političkim partijama moguće imati jaku poziciju žena na mjestima odlučivanja u državi, odgovor dala Nataša Vuković iz SNP.

“Izborna kampanja prilagođena ženskom biračkom tijelu”, jedna je od tema ovog Okruglog stola a o njoj je govorila Olivera Komar sa Fakulteta političkih nauka, dok je Maja Raičević iz Centra za ženska prava govorila o saradnji između političarki i civilnog sektora”, navodi se u saopštenju.

Predstavnica UNDP-a Kaća Đuričković govorila je na temu “ Žene politici – politika ženama”.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com