RADAK “HITNO” SPREMA LJETNJU SEZONU U JUNU: NTO direktno ugovorila promotivni spot za 66.000 eura, efekat – nula

Iako je već u martu bilo jasno da će zbog koronavirusa ove godine trpjeti crnogorski turizam, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, na čijem čelu je direktorica Željka Radak, pokrenula je 1. juna hitnu nabavku promotivnog spota, a već 3. juna Radak je potpisala Ugovor o izradi spota sa produkcijskom kućom Artikulacija na iznos od 66.000 eura.

Spot je ugledao svjetlost dana početkom jula, a Artikulaciji je 30.jula isplaćen iznos od 65.986,85 eura po dokumentu br. FO 3007-1/2020.

Postupak hitnih nabavki, po tada važećem zakonu, obavezuje naručioca da uputi Zahtjev za dostavljanje ponude po hitnom postupku na najmanje tri adrese dobavljača uz poštovanje najkraćeg razumnog roka za dostavljanje ponuda.

Takođe, zbog visokog rizika od korupcije i diskriminacije prilikom hitnih javnih nabavki, Zakon o javnim nabavkama prediviđa snažno argumentovano obrazloženje hitne nabavke.

Odgovarajući na pitanje VOP-a da li je tenderska dokumentacija dostavljena na adrese više produkcijskih kuća i kojih, iz NTO su odgovorili da je sve urađeno “u potpunosti u skladu sa procedurom pokretanja postupka hitnih nabavki” , te da je zahtjev za dostavljenje ponude za produkciju TV spota dostavljen na adrese dvije produkcijske kuće – Artikulacija film i CUT-UP, ali da je ponuda stigla samo od Artikulacije.

“Usvojena je na osnovu kvaliteta ponude, referenci kompanije i predloženog stručnog tima za snimanje spota”, navode iz NTO.

Direktorica NTO Željka Radak donijela Odluku o pokretanju hitne nabavke 1. juna uz obrazloženje:

“…s obzirom na novonastalu situaciju izazvanom novim koronavirusom COVID 19 kao i na značaj predmetne nabavke za javni interes Crne Gore, a sa ciljem ublažavanja posledica nastalih usled epidemije izazvane novim koronavirusom COVID 19, oživljavanja turističke privrede, NTOCG kao naručilac posla iz objektivnih i višom silom uzrokovanih razloga, nije bila u mogućnosti realizovati predmetnu nabavku u rokovima određenim
ZJN primjenjujući postupke definisane članom 20 ZJN, već je smatrala opravdanim i adekvatnim u
navedenoj situaciji realizovanje predmetne nabavke shodno članu 29 ZJN”.

NTO je, prema dostupnoj dokumentaciji, 2018. godine donijela Interni pravilnik, koje je potpisala Radak, a koji u slučaju hitnih nabavki predviđa slanje ponude ne dvije, odnosno samo jednu adresu ponuđača.

 

Koliko košta minut i po video spota

Više renomiranih produkcijskih kuća koje je VOP kontaktirao, pomenuti spot procijenile su makar duplo manje nego što je plaćen. Najskuplja ponuda za izradu sličnog spota tog kvaliteta koju smo dobili, bila je 32.000 eura, dok je najniža ponuda koju je VOP dobio iznosila 12.000 eura.

Ovo, međutim, nije prva saradnja NTO sa produkcijskom kućom Artikulacija. Radak je prošle godine, 3. marta, sa istom kućom potpisala ugovor za nabavku virtuelne prezentacije zimske turističke sezone, po cijeni od 14.979,80 eura, bez raspisivanja tendera jer se radilo o nabavci male vrijednosti, odnosno ispod 15.000 eura.

Artikulacija je, prema ugovoru, bila obavezna dostaviti “prezentaciju” u roku od dva mjeseca, sa krajnjim rokom na 08. maj, odnosno u vrijeme kada bi već trebao biti završen najveći dio marketinških aktivnosti, i ugovoreni aranžmani za ljetnju sezonu.

VOP online pretragom nije uspio pronaći “virtuelnu prezentaciju zimske turističke sezone”, makar ne pod tim nazivom, čak i da se prenebregne činjenica da je prezentacija zimske turističke sezone u aprilu i maju,u najmanju ruku, čudan potez Nacionalne turističke organizacije.

Radak, inače, prema javno dostupnim podacima, koristi mogućnost nabavki male vrijednosti, do 15.000 eura, koje ne podliježu tenderskoj proceduri, a najveći broj ugovora glasi na iznos tek nešto manji od toga. Tako je, recimo, na ovaj način, sa firmom “Pegasus” DOO na dan 27. decembar 2018. godine potpisala ugovor o kupovini automobila za 14.990 eura, ali se ne navodi o kojem i kakvom automobilu je riječ.

Postupak nabavke male vrijednosti takođe predviđa slanje ponuda na adrese tri ponuđača, ali o tome, uglavnom, nema dostupne dokumentacije, zapisnika, niti odluka na sajtu NTO.

Ni u slučaju hitnih nabavki, kao ni u slučaju nabavki do 15.000 eura ne postoji pravo žalbe.

Odgovrajući na pitanje VOP-a zbog čega je tenderska procedura za nabavku promotivnog spota “U društvu
prirode” realizovana po postupku hitne nabavke 1. juna 2020, kada je već u martu bilo jasno da će zbog epidemije posljedice trpjeti turistička privreda Crne Gore, iz Nacionalne turističke organizacije su naveli da su u aprilu pokrenuli marketinške aktivnosti, ali ne i zašto je bilo potrebno spot od 66.000 eura nabaviti “hitno” u junu, i bez regularne, zakonom predviđene, tenderske procedure:

“Pandemija korona virusa je uzrokovala niz društveno-ekonomskih posljedica za cijeli svijet, a među
najviše pogođenim industrijama je turizam, koji se usljed smanjenja međunarodnih putovanja
našao u riziku visoke neizvjesnosti. Polazeći od navedenog, a u pravcu što bržeg oporavka
turističkog prometa NTOCG je u aprilu pokrenula aktivnosti na pripremi i realizaciji marketinške
kampanje za 2020/21. godinu za koju je bilo evidentno da će se odvijati u izmijenjenim
okolnostima I da akcenat mora biti sigurnost I bezbijednost destinacije sa aspekta zdravlja građana
I turista. Tokom aprila i maja pripremljen je generalni kreativni koncept, osmišljavanje komunikacione
strategije, uključujući slogan, osnovni vizual i razradu kreativnih rješenja za sve “offline” i “online”
kanale komunikacije među kojima je i TV spot, odgovorili su na pitanje VOP-a iz NTO..

Prema dostupnoj dokumentaciji, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore je, takođe postupkom nabavke male vrijednosti, uslugu kreiranja kreativnog koncepta nabavila i ugovor potpisala 6. maja, a da pri tome nije ispoštovala obavezu dostavljanja na tri adrese, što se vidi iz dostupne dokumentacije – na rang listi se nalazi samo izabrani ponuđač.

Iz NTO su, odgovarajući na pitanja VOP-a naveli da “svjesni činjenice da je sa otvaranjem granica važno pravovremeno poslati poruku da je Crna Gora bezbjedna i sigurna destinacija za turiste i intezivirano promovisati turističku ponudu kako bi se ublažile negativne posljedice i animirali potencijalni turisti da posjete Crnu Goru tokom ljetnje turističke sezone 2020. godine, nastojali smo i uspjeli da kompletan posao uradimo u najkraćem
mogućem roku”.

V.M.-V.R.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button