Rajzing Rajnke: Američka podrška Krivokapiću da prozapadni kadar vodi sektor bezbjednosti

Podstičemo mandatara Zdravka Krivokapića i ostale čelnike većinske koalicije da obezbijede da pojedinci koji će biti izabrani na funkcije u novoj vladi posebno na osjetljivim položajima u bezbjednosnom sektoru imaju dokazanu posvećenost zapadnim vrijednostima, suverenitetu Crne Gore i evroatlantskom kursu, koji uključuje i odgovornosti članstva u NATO-u, saopštila je ambasadorka SAD u Podgorici Džudi Rajzing Rajnke.

Ona je u intervjuu za Dan istakla da su unapređenje vladavine prava i suprotstavljanje organizovanom kriminalu bili i ostali ključni izazov i najvažniji zadaci Crne Gore u izgradnji njene sigurne evroatlantske budućnosti.

“Nedostatak napretka u ovoj oblasti pokazao se glavnom preprekom ka č lanstvu u EU. Naša su očekivanja od nove vlade ista kao i očekivanja građana sprovođenje konkretnih reformi kako bi se suzbila korupcija”, rekla je Rajzing Rajnke.

Kakva su Vaša očekivanja od nove vlade i saopštenog stava prema spoljnopolitičkom kursu Crne Gore?

Rajzing Rajnke: Nakon sporazuma koji su 9. septembra potpisali čelnici tri koalicije koje su osvojile većinu poslaničkih mjesta u Skupštini, Sjedinjene Države su pozdravile njihovo obećanja da će Crnu Goru zadržati na evroatlantskom putu, nastaviti ključne elemente crnogorske vanjske politike i dati prioritet reformama neophodnim za ubrzanje pristupanja EU. Mnogo sam puta rekla da će akci je govoriti više od riječi i sada, dok čekamo da se formira nova vlada, vrijeme je da mandatar Zdravko Krivokapić, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i Dritan Abazović sporazum o principima pretvore u konkretne akcije, počevši od sastava nove vlade.

Čvrsto vjerujem da će inkluzivna, tolerantna Crna Gora, u potpunosti integrisana u zapadne institucije, dovesti do većeg prosperiteta i svjetlije budućnosti svih građana Crne Gore. Ta vizija je u skladu i sa željama građana Crne Gore od kojih velika većina želi da njihova zemlja zauzme dostojno mjestouz slobodne i demokratske države Evrope.

Vaš sud u vezi sa pitanjem bezbjednosnog sektora kao najosjetljivi jeg za novu vladu, ali i za NATO?

Rajzing Rajnke: Kao jedan od 29 saveznika Crne Gore u NATO-u, Sjedinjene Države imaju jasan stav o ovom pitanju. Podstičemo mandatara Krivokapića i ostale čelnike većinske koalicije da obezbijede da pojedinci koji će biti izabrani na funkcije u novoj vladi posebno na osjetljivim položajima u bezbjednosnom sektoru imaju dokazanu posvećenost zapadnim vrijednostima, suverenitetu Crne Gore i evroatlantskom kursu, koji uključuje i odgovornosti članstva u NATO-u. Biti član NATO-a podrazumijeva konkretne akcije koje doprinose jačanju kolektivne bezbjednosti saveza, od ispunjavanja ciljeva koji se odnose na troškove za potrebe odbrane, do održavanja vojnih vježbi radi poboljšanja vojne gotovosti, i Sjedinjene Države će s ponosom podržati novu crnogorsku vladu sastavljenu od pojedinaca posvećenih tim ciljevima.

Očekujete li napredak po pitanju vladavine zakona depolitizacije pravosuđa, tužlaštva i ASK-a te izmjene kontroverznih zakona kao što su akti o slobodi vjeroispovi jesti, slobodnom pristupu informacijama i medijima?

Rajzing Rajnke: Unapređenje vladavine prava i suprotstavljanje organizovanom kriminalu bili su i ostali ključni izazov i najvažniji zadaci Crne Gore u izgradnji njene sigurne evroatlantske budućnosti. Nedostatak napretka u ovoj oblasti pokazao se glavnom preprekom ka članstvu u EU. Naša su očekivanja od nove vlade ista kao i očekivanja građana sprovođenje konkretnih reformi kako bi se suzbila korupcija, krivično gonjenje organizovanih kriminalnih grupa i jačanje institucija. Reforma pravosuđa takođe je potrebna kako bi se obezbijedila nezavisnost i nepristrasnost sudstva i tužilaštva. Istovremeno, očekujemo da ćemo vidjeti pomake u zaštiti slobode medija i slobode izražavanja.

Sjedinjene Države spremne su da podrže novu vladu u sprovođenju konkretnih promjena koje će ubrzati pristupanje zemlje EU. Više od deceniju Ambasada radi na povećanju institucionalnih kapaciteta za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, obučava sudije i tužioce i povećava sposobnost pripadnika policije da odgovore na sve oblike kriminala. Ali, na kraju dana, mora postojati politička volja u budućoj vladi, kako bi se udvostručili napori na unapređenju vladavine prava i zaštiti slobode medija to je ono što javnost očekuje i što bi s pravom trebalo da zahtijeva.

Vjerujete li u miran prenos vlasti i kohabitaciju nove većine s institucijama koje je zauzimala bivša vlada, poput predsjednika države, ali i s lokalnim samoupravama poput onih u Podgorici, Baru, Nikšiću…?

Rajzing Rajnke: Mirni prenos vlasti, saradnja širom političkog spektra i robusna rasprava o politici obilježja su razvijenih demokratija. Pohvaljujem DPS za podršku mirnoj demokratskoj tranziciji i u potpunosti očekujem da odlazeća vlada pomogne novoj vladi tokom ovog perioda. Istovremeno, dužnost nove vlade je da teži produktivnoj saradnji s manjinom u parlamentu; kao i sa predsjednikom i lokalnim liderima iz različitih političkih stranaka. Takođe, pozivam DPS da igra konstruktivnu ulogu u opoziciji. To je u najboljem interesu Crne Gore i crnogorskih građana.

U mnogim državnim institucijama rade profesionalci s dugogodišnjim iskustvom. Očekujem da će mnogi od tih pojedinaca zadržati svoje položaje i obavljati i dalje svoje profesionalne dužnosti, istovremeno pomažući tranziciju novih kolega, a sve u cilju unapređenja interesa građana Crne Gore.

Dok se suočavamo sa izazovima bez presedana uzrokovanim Kovidom-19 moramo zajedno i na globalnom i na lokalnom nivou raditi na ublažavanju posledica i izgradnji svjetlije budućnosti.

Dugoročna američka ulaganja u Crnu Goru više od 332 miliona dolara

Nastavlja li se saradnja i pomoć Crnoj Gori, prvenstveko u ekonomskom smislu zbog krize izazvane epidemijom virusa korona?

Rajzing Rajnke: Američka vlada ponosna je što nastavlja svoje dugoročno ulaganje u Crnu Goru, u ukupnom iznosu više od 332 miliona dolara. Tokom trenutne zdravstvene krize, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dodijelila je 300.000 dolara Međunarodnoj federaciji društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, omogućavajući Crvenom krstu Crne Gore da slrovede razne inicijative, uključujući nabavku i distribuciju higijenskih paketa i pružanje psihosocijalne podrške ranjivim grupama, podizanje svijesti u lokalnim zajednicama o rizicima koje uzrokuje Kovid-19, te zapošljavanje i obuku novih volontera.

Kroz Program humanitarne pomoći Evropske komande Vojske Sjedinjenih Država donirali smo medicinsku opremu, uključujući monitore koji prate zdravstveno stanje pacijenata, mobilne ultrazvučne uređaje i elektrokardiogramske (EKG) dijagnostičke sisteme, kako bismo pomogli medicinskim radnicima u liječenju oboljelih od Kovida-19. Donacije su uručene Kliničkom centru Crne Gore u Podgorici i bolnicama u Beranama, Cetinju i Kotoru, a planiramo i dodatne isporuke do kraja 2020. godine.

Kroz naš Fond za odgovor na Kovid-19, Ambasada podržava pet organizacija u sprovođenju projekata za rješavanje sekundarnih efekata pandemije na ranjivo stanovništvo u Crnoj Gori, dok su se i privatni američki građani i organizacije angažovali kako bi pomogli nalorima u suzbijanju Kovida-19.

Naprimjer, američka neprofitna organizacija „Spirit of Amerika” udružila se s lokalnim nevladinim organizacijama, Paradigmom i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komovei Proklešje, kako bi pomogla seoskim domaćinstvima da nadoknade izgubljene prihode zbog pandemije i kroz saradnju sa tim porodicama pomogla da se obezbijedi dodatna hrana za ranjive osobe u njihovim zajednicama. Nadovezujući se na uspjeh ovog projekta, Ambasada je izdvojila oko 130.000 dolara za podršku Kovid-19 crnogorskom projektu bezbjednosti hrane, koji lokalne prehrambene proizvode čini dostupnijim onima kojima je ta vrsta lomoći potrebna, i olakšava saradnju u zajednici.

Paradigma planira da realizuje projekat u cijeloj zemlji, koji sadrži izgradnju staklenika i baštenskih kula, podučavanje lokalnih poljoprivrednikai organizacija inovativnim poljoprivrednim tehnikama i angažovanje zajednice kako 6i motivisala pojedince da volontiraju i pomognu najugroženijima.

Saradnja i angažman zajednica u borbi protiv korona virusa, kojem sam svjedočila širom Crne Gore u proteklih nekoliko mjeseci, inspirativmi su i drago mi je što je moja zemlja mogla da pruži podršku na različite načine. Iako nova vlada mora da preduzme snažne mjere kako bi se pozabavila ekonomskim efektima ove neviđene krize, otpornost crnogorskih građana uvjerava me da će ova zemlja iz pandemije izaći jača.

loading...

1 komentar

  1. Поштована Госпођо Амбасадорка: Тешко оној земљи и народу коме туђи одређује уређење државе у вашој земљи већина одлучује за што то не може код нас но за вас ми једна крпа са којом чистите.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button