DOBRE KOMŠIJE: Rama ponovo stavlja prst u oko: Kosovo će se ujediniti sa Albanijom, to je neizbježno!

Albanski premijer Edi Rama ponovio je u intervjuu TV “Skaj njuz Arabija” da će se Albanija i Kosovo ujediniti, te ustvrdio da je to “neupitno”!

“Rekao sam da je ujedinjenje za nas nešto neizbježno i neupitno i dogodiće se na putu ka Evropi, kako ja smatram”, rekao je albanski premijer.

Ali moguće je da se to dogodi i na drugi način, kako je kazao, ukoliko se Evropa ne umiješa u strateške kalkulacije balkanskih država i promjenu izgleda Balkana.

Identičnu izjavu Rama je dao nedavno, u zajedničkom intervjuu s kosovskim zamjenikom premijera Hašimom Tačijem za TV Kljan Kosova.

Rama je tada upozorio da će se njegova država i Kosovo “ujediniti na klasičan način” ukoliko Evropska unija EU ne bude otvorila puteve za evropsku integraciju Kosova i liberalizaciju viza.

Rama je rekao da ujedinjenje Kosova i Albanije ima dvije alternative i da sve zavisi od pristupa EU.

Prvo je, dodao je on, ujedinjenje u EU. Međutim, ako EU nastavi da zatvara vrata integraciji Kosova, onda će “dvije države biti prinuđene da se ujedine na klasičan način”.

Državni vrh Srbije najoštrije je osudio izjavu albanskog premijera, a premijer Aleksandar Vučić je Rami i Tačiju uzvratio da su prekardašili i da “neće dosanjati snove o ujedinjenju Albanije i Kosova, ma ko da ih u tom poslu podržava”.

Tači je nakon toga, prilikom boravka u Zagrebu, pokušao da odbrani Ramu i sebe rekavši da to nije bila prijetnja Evropskoj uniji i da je Ramina izjava kosovskoj televiziji pogrešno interpretirana.

“Ni u jednom trenutku se nije govorilo o mogućnosti nacionalnog ujedinjenja ili o promjeni granica”, rekao je Tači i dodao: “Ni u kom slučaju ne govorimo o promjeni granica, već o smanjivanju njihove vidljivosti, po evropskom modelu, da bi se ljudi mogli slobodno kretati. Svi ćemo jednog dana pripadati tom evropskom prostoru”, rekao je Tači novinarima u Zagrebu.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com