Rožajska URA: Dim koji dolazi sa deponije Mostina truje građane, nadležni da pronađu rješenje

,,S obzirom na to da godinama unazad mještani mnogih sela nijesu mogli pronaći razumijevanje kod lokalnih vlasti da ih zaštiti od gustog dima koji redovno dolazi sa gradske deponije Mostina, veliki broj žitelja tih seoskih područja obratio se Građanskom pokretu URA da im pomogne i da zajednički pronađemo odgovarajuće rješenje, jer, prema njihovim riječima, postoji veliki strah od zaraze i svi moramo prepoznati ovaj veliki problem ugroženosti životne sredine u Rožajama“, saopštio je predsjednik rožajskog odbora Građanskog pokreta URA Husein Ljaić.

Prema podacima koji su u njegovom posjedu, veliki broj građana Rožaja, nekih oko 70 odsto, smatra da je otpad, kog ima posvuda, najveći ekološki problem Rožaja. ,,Treba posebno  istaknuti problem divljih deponija stacioniranih pored rožajskih rijeka, a naročito pored rijeke Ibar. Trenutno najveći problem predstavlja gradska deponija Mostina u kanjonu Ibra, koja je takođe uz Ibarsku magistralu, a koja gotovo non-stop gori i čiji dim smeta najviše vozačima, a potom i žiteljima okolnih sela, posebno onima u Besniku, Baću, Malindbravi i Radetini. Problem Mostine traje već duži vremenski period, godinama, a istovjetno je i sa rijekom Ibar koja je direktno ugrožena jer veći dio otpada na toj deponiji ide upravo u njeno korito. Pokretale su se razne peticije povodom ovog slučaja, ali do sad nije bilo adekvatnog rješenja, pa se postavlja pitanje da li se radi o neznanju nadležnih ili nemogućnosti da se pomenuti problem riješi”, navodi Ljaić.

Predsjednik rožajske URE apelovao je na nadležne iz lokalne vlasti da hitno pronađe odgovarajući model zaštite žitelja okolnih sela od mogućih posljedica trovanja. ,,Potrebno je profesionalno održavanje i organizovanje od strane Komunalnog preduzeća, zatim projektna priprema deponije i problem će biti riješen”, zaključio je Ljaić.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com