Sjutra protest mještana zbog izgradnje žičare na magistrali kod Jaza

Mještani više budvanskih i kotorskih mjesnih zajednica protestovaće sjutra zbog, kako su najavili, sprječavanja izgradnje žičare koja će prelaziti preko plaže Jaz.

Protest mještana Jaza, Lastve Grbaljske, Gornjeg Grblja, Savine i Svinjišta najavili su da će protest početi sjutra u 11 sati kod Žute Grede.

“Mještani su obavili brojne pravne radnje i preduzeli korake kojim je nedvosmisleno utvrdjeno da se žičara gradi bez potrebne dokumentacije, i izvodi se na lokalitetu Žuta Greda i rtu Jaz. Kada su dobili povratnu informaciju od brojnih nadležnih institucija da je njihov zahtjev opravdan i u skladu sa Zakonom, mještani su insistirali da se objekat mora srušiti jer je to jedina garancija da u odredjenom momentu neće se nastaviti ovaj proces uništenja plaža na Jazu”, navodi se u saopštenju organizatora protesta.

Oni su dodali da objekat nastavlja da se radi, kao i da sumnaju u koruptivne radnje, “s obzirom da se tako očigledno krši zakon i da uz neke načelne saglasnosti pojedinci iz odredjenih institucija pokušavaju da omoguće postavljanje žičare”.

Mještani skreću pažnju i na to da “načelna saglasnost“ Direkcije za saobraćaj te zaključeni Ugovor o zakupu određenog dijela putnog pojasa i drugog zemljišta koje pripada magistralnim i regionalnim putevima mogu odnositi samo na objekte privremenog karaktera. A kako je ova žičara komercijalnog karaktera i objekat od čvrstog matrijala, tj. postavljani su metalni šipovi i sazidan od armature i betona, Direkcija za saobraćaj je dužna da kontroliše, jer takva vrsta objekta koja je sazidana na putnom pojasu i to zemljišta koji je podložan čestim odronima, Direkcija kao nadležan organ morala je tražiti dokaz o sondiranju zemljišta. Postavljani metalni šipovi prije izgradnje postrojenja svakako utiču i na stabilnost puta, a o čijoj su sigurnosti puta je Direkcija dužna voditi računa prema čl. 3 Zakona o putevima”, navodi se u saopštenju.

Ovlašćeni zastupnici mještana, kako su kazali, od Komunalne policije Opštine Budva dobili potvrdu da je izvođač D.O.O.“ZIP LINE“ iz Žabljaka, kao i da ne posjeduje građevinsku dozvolu za izvođenje građevinskih radova, odnosno ne raspolaže sa pravno valjanom dokumentacijom za izvođenje građevinskih radova, “te je shodno tome zapečaćeno gradilište, a gdje su radovi i nakon toga nastavljeni uz povredu službenog pečata”.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com