SZO: Bogate zemlje grabe vakcine

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) optužio je danas neke bogate zemlje da podrivaju program distribucije antikovid vakcina Kovaks namijenjen prije svega siromašnim zemljama, time što se direktno obraćaju proizvođačima da bi sebi obezbijedile više doza.

“Neke bogate zemlje pristupaju proizvođačima da obezbijede dodatne doze akcina što utiče na ugovore sa Kovaksom”, rekao je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejezus na zajedničkoj videokonferenciji sa njemačkim predsjednikom Frank-Valter Štajnmajerom.

Broj vakcina izdvojenih za Kovaks se zbog toga smanjuje, dodao je on.

Sistem Kovaksa uspostavljen je da bi se izbjeglo da bogate zemlje prikupe sve vakcine koje se i dalje proizvode u suviše malim količinama da bi moglo da se odgovori na svjetsku tražnju.

Sistem Kovaks predstavlja mehanizam finansiranja koji treba da omogući da 92 zemlje sa malim ili srednjim prihodima imaju pristup vakcinama. Ali zbog manjka vakcina prve isporuke siromašnim zemljama treba da počnu krajem mjeseca dok su u mnogim bogatim zemljama kampanje vakcinacije počele krajem 2020. godine.

Odgovarajući na pitanje o obavezama koje su preuzele SAD, Evropska unija i Njemačka da znatno povećaju svoj doprinos Kovaksu, šef SZO je ukazao da novac ne znači ništa ako ne može da se iskoristi za kupovinu vakcina.

“Možemo da isporučimo vakcine zemljama članicama Kovaksa samo ako bogate zemlje saradjuju i poštuju sporazume postignute sa Kovaksom”, rekao je on.

On je pozvao te zemlje, čija imena nije naveo, da osiguraju da se njihovim ponašanjem ne podriva sistem distribucije vakcina Kovaks koji, između ostalog upravljaju SZO i savez za vakcine Gavi ali sa gorčinom dodao da misli da te zemlje sebi ne postavljaju to pitanje.

Nemački predsjednik se takodje založio za to da se šire rasporede vakcine iz moralnih razloga, ali takođe zato što je to u interesu svih da se što prije iskorijeni virus da bi se izbjeglo stvaranje novih modifikovanih sojeva, ponekad opasnijih, koji počinju svuda da se pojavljuju. Ali on je ipak rekao da vlade imaju prije svega obavezu prema sopstvenom stanovništvu.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button