“To što me je Vuković prijavio je odraz njegove nemoći”

Direktor Istraživačkog centra MANS-a, Dejan Milovac smatra da je krivična prijava, koju je podnio gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković protiv njega, apsolutno besmislena i da je odraz nemoći da se prvi čovjek grada suoči sa onim što su bili nepobitni dokazi.

“A to je potvrdila i KfW banka, da je ugovor sa kompanijom ‘Tošković’ bio nezakonit, zbog čega je i raskinut”, istakao je Milovac nakon današnjeg saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštva u Podgorici.

U krivičnoj prijavi Vukovića, kako je posjanio stavlja mu se na teret krivično djelo lažno predstavljanje.

“Jer je smatrao da MANS, odnosno ja kao podnosilac krivične prijave smo imali prethodna saznanja da on nije bio uključen u posao sa ‘Toškovićem’ i da je krivična prijava imala za cilj njegovu političku diskreditaciju, narušavanje ugleda i slično. U odnosu na ovo drugo, to je potpuno besmisleno, MANS se nikada nije bavio političkom karijerom Ivana Vukovića, niti nas to zanima. Naš cilj je bio da trošenje budžeta Glavnog grada bude transparentno i odgovorno”, kazao je Milovac.

Istakao je da je važno napomenuti, da Ivan Vuković, je morao da zna da je vlasnik kompanije “Tošković” u momentu potpisivanja ugovora sa “Vodovodom” bilo lice, koje je pravosnažno osuđeno za krivično djelo utaje poreza i stvaranja kriminalne organizacije.

“Gdje je njegova dužnost kao gradonačelnika Glavnog grada, koji ima ultimativnu odgovornost za izvršenje budžeta da taj posao spriječi. Mi smo danas takođe upoznali tužioca da, iako su znali, a morali su znati, jer ih je MANS upoznao sa tim, oni nisu obavjestili KfW banku iz čijeg kredita je finansiran ovaj projekat, već je to uradio MANS, što je za rezultat imalo raskid ugovora i definitivno potvrdu da krivična prijava, koju je MANS podnio, koja je odbačena, je bila apsolutno opravdana. Jer je zahvaljujući toj prijavi, ugovor između ‘Toškovića’ i ‘Vodovoda’ raskinut. Nije bio raskinut na osnovu dužne pažnje, nadzora Vukovića ili bilo koga drugoga, što je bio njihov posao, već na osnovu onoga što je prije svega MANS uradio”, naveo je Milovac.

Vuković je kako je pojasnio Milovac u prijavi naveo da su MANS i on su morali da znaju da nije na bilo koji način uključen u kompletan posao, da nije potpisao ugovor sa “Toškovićem”.

“Da nije nadzorni organ ‘Vodovoda’, iako je to preduzeće osnovao Glavni grad. Mi smo saopštili tužilaštvu da je on ultimativno odgovoran za ostvarenje budžeta i jer se radi o kreditu, koji ćemo mi svi da vraćamo i da je to bio osnov zbog čega smo podnijeli krivičnu prijavu”.

MANS je protiv Vukovića i njegovih saradnika podnio krivičnu prijavu zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja.

Krivičnoj prijavi protiv Vukovića je, kako navode, prethodilo istraživanje MANS-a u okviru kojeg je utvrđeno da je tender za rekonstrukciju kanalizacione mreže vrijedan blizu dva miliona eura bio dodijeljen kompaniji „Toškovići“ čiji vlasnik je pravosnažno osuđen za krivično djelo utaje poreza i stvaranje kriminalne organizacije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button