Zelenski ponovo traži prijem Ukrajine u NATO i EU i nove sankcije Rusiji - Volim Podgoricu

Zelenski ponovo traži prijem Ukrajine u NATO i EU i nove sankcije Rusiji

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski još jednom je pozvao zapadne države da prime Kijev u NATO i EU.

“Svi vidite koliko značajan doprinos Ukrajina daje zaštiti naše zajednice, svi vidite koliko je važno da smo se zaista ujedinili nakon 24. februara. Dakle, zahvaljujući tome, vidite da Ukrajina treba da postane punopravna članica EU i NATO. Pozivam vas da podržite naše kandidature za članstvo u EU i alijansi”, rekao je Zelenski u ponedjeljak, govoreći putem video veze na sastanku parlamentarne skupštine alijanse u Madridu.

On je još jednom pozvao da se Rusiji uvedu nove sankcije.

Evakuacija civila iz Hersona i Nikolajeva

Ukrajinske vlasti evakuišu civile iz oblasti Hersona i Nikolajeva, iz kojih su se nedavno povukle ruske snage, strahujući da će nedostatak grejanja, struje i vode zbog ruskog granatiranja učiniti da život tu bude nemoguć tokom zime.

Taj potez uslijedio je u trenutku kada je tokom dana veći dio države ostao bez struje, prenosi AP.

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da su vlasti pozvale stanovnike dva južna regiona, koje ruske snage granatiraju mjesecima, da se presele u bezbjednije oblasti u centralnim i zapadnim djelovima države.

“Vlada će obezbijediti prevoz, smeštaj i medicinsku njegu”, dodala je ona.

Rogozin: Đavolski se divlja po Kijevu, idemo do kraja i vratićemo ga

Ukrajina u obliku u kojem sada postoji ne može da postoji, Kijev mora biti „definitivno vraćen“, rekao je Dmitrij Rogozin, bivši šef korporacije “Roskosmos”, koji se nalazi u zoni izvođenja specijalne vojne operacije.

-Kraj će biti kada se obnovi cela naša velika otadžbina u kojoj smo živjeli, u kojoj sam i ja rođen -rekao je Rogozin televiziji Donjeck.

On je istakao da je i sam nekada živio u Kijevu.

-Za mene Kijev nije strani grad. Kada vidim kakvo đavolsko divljanje se tamo dešava, i kada me pitaju treba li ići do kraja – mislim da Kijev svakako treba vratiti – naglasio je Rogozin.

On je istakao da Rusija jednostavno ne može imati takvog susjeda kao što je Ukrajina – nakrcanu zapadnim oružjem, koja vodi radikalnu rusofobičnu politiku.

U Kijevu počela vanredna isključenja struje

U ukrajinskoj prijestonici Kijevu danas su počela vanredna isključenja struje, saopštila je pres-služba gradske elektroenergetske kompanije.

Ranije su počela i vanredna isključenja struje u oblasti Odese, prenijele su agencije.

Elektroenergetska kompanija Ukrenergo saopštila je ranije da će od danas biti uvedena isključenja struje širom Ukrajine.

Ruski raketni udari uništili su skoro polovinu ukrajinskog energetskog sistema, a gradske vlasti u Kijevu upozorile su da je moguće potpuno gašenje električne mreže u glavnom gradu.

Rusija je poslednjih nekoliko nedjelja pojačala napade na ukrajinske energetske objekte.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com