NOVAKA BRUTALNO NAPADAJU ZBOG VAKCINACIJE: Prevršili su svaku mjeru, stiglo i IZVINJENJE u ime Australije - Volim Podgoricu

NOVAKA BRUTALNO NAPADAJU ZBOG VAKCINACIJE: Prevršili su svaku mjeru, stiglo i IZVINJENJE u ime Australije

Najbolji teniser planete Novak Đoković je ovih dana u centru pažnje teniske javnosti zbog situacije sa Australijan openom, koronavirusom i vakcinacijom, a usred silnih kritika koje upućuju mediji te zemlje, ali i sa ostalih meridijana na kojima se govori mahom engleskim jezikom, dobio je i jedno izvinjenje.
Podsjetimo, već mjesec dana traju najave australijskih vlasti da će na tamošnjem grend slemu, koji je na programu od 17. januara 2022, moći da učestvuju samo teniseri i teniserke koji su primili bar dvije doze vakcine protiv SARS-CoV-2 tipa koronavirusa.

Nole nije promijenio svoj davnašnji stav da neće javno da govori o tome da li se vakcinisao ili ne, imao je u tome veliku podršku nekih kolega, poput Danila Medvedeva i Stefanosa Cicipasa, trenutno drugoplasiranog i trećeplasiranog na najnovijoj ATP listi, ali se, naravno, kolege tu ne pitaju mnogo, već čelni ljudi Australije, dok brojni strani mediji stalno prozivaju srpskog asa.

Epiteti kao što je “antivakserska zvijezda” samo su jedan vid omalovažavanja najboljeg tenisera na planeti, a sada se otišlo i korak dalje. Predaleko, može se reći.

Jer, kako drugačije i nazvati naslov čuvenog australijskog medija “Australijan”, koji glasi: “Da li je Đoković vrijedan toga da ugrozimo AusOpen?”.

Taj tekst, u kome se oštro kritikuje mogućnost da se na predstojećem grend slemu možda dozvoli i nevakcinisanim teniserkama i teniserima da se nadmeću, za metu je odabrao upravo najuspješnijeg srpskog sportistu. On je uzet kao fokus autora, kao “krivac” za to što se “izgleda popuštaju mjere”, inače veoma striktne, pa otuda i pomenuti naslov.

A nakon takve reakcije na otkriće američkog novinara Bena Rotenberga, da je Ženska teniska asocijacija (VTA) posle razgovora sa Kregom Tajlijem, prvim čovjekom Australijan opena, poslala pismo teniserkama o tome da će potpuno vakcinisani sportisti moći da igraju bez ikakve samoizolacije ili ograničavanja sloboda kretanja, a da će nevakcinisani morati i u 14-dnevni “strogi karantin” i potom redovno da budu testirani na SARS-CoV-2 tip koronavirusa, neki poznati žitelji Australije riješili su da dignu glas.

Jedan od onih koji je to javno učinio je legenda tamošnjeg tenisa, bivši direktor Australijan opena Pol Meknami.

Kada je na Tviteru vidio da je neko objavio link ka pomenutom tekstu “Australijana”, zgrožen i naslovom i sadržajem poručio je:

“Izvinjavam se u ime moje države”.

A kada to kaže Pol Meknami, to onda odjekuje i Australijom.

Jer, u pitanju je čovek koji ne samo da je “dirigovao” najvećim teniskim turnirom u toj zemlji, već je pet puta osvajao grend slem titule, od čega četiri u muškom dublu, a jednom u igri mješovitih parova. Ima i trofej Dejvis kupa, bio je svojevremeno najbolje rangirani igrač svijeta u dubl konkurenciji i, što je posebno zanimljivo, uopšte se ne libi da stane na stranu srpskog asa, ne samo u ovoj “vakcina-situaciji”.

Čovjek koji najglasnije brani Novaka Đokovića u Australiji

Novak Đoković je mnogo puta bio kritikovan, nerijetko i otvoreno napadan u medijima, a Pol Meknami redovno je dizao glas u Noletovu odbranu.

Na primjer, kada je ATP donio odluku da se srpskom teniseru zabrani učešće u izborima za Savjet igrača, jer je osnovao svojevrsni sindikat, Asocijaciju profesionalnih tenisera (PTPA), izazvala je mnogo pažnje i reakcija. Jednu od njih je javno iznio upravo i nekadašnji direktor Australijan opena:

“Tužno je to što rade Đokoviću. Nevjerovatno je da je svjetskom broju jedan praktično zabranjeno da se bori za prava tenisera”, rekao je tada Meknami, dodajući:

“Mislim da ovo nije demokratija i da ovo nisu principi na kojima treba da počiva ATP. Osnivači ove organizacije, uključujući i velikog Artura Eša, stidjeli bi se zbog ovakve odluke, koja je prije svega usmjerena protiv tenisa2, kazao je.

A kada se Rafael Nadal po nedavnom dolasku u Vašington osvrnuo na učešće Novaka Đokovića u Tokiju, i pritom posebno pričao o lomljenju reketa i bacanju istog na tribine, što je nazvao “neprihvatiljivim”, australijska legenda je naglasila:

“Iznenađen sam da se Rafa uopšte upustio da komentariše nešto po tom pitanju (o kolegi, koji radi ono što i mnogi drugi). To nije po opštem kodu ponašanja među sportistima. Prosto, to se ne radi”.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com