Damir Mandić danas u sudnici - Volim Podgoricu

Damir Mandić danas u sudnici

Novo, treće suđenje Podgoričaninu Damiru Mandiću optuženom da je u saučesništvu sa NN osobama 27. maja 2004. godine ubio suvlasnika „Dana“ Duška Jovanovića počeće danas u Višem sudu u Podgorici. Proces će voditi sutkinja Vesna Moštrokol.

Ustavni sud je 25. jula, skoro četiri godine nakon što je Mandić podnio ustavnu žalbu, ukinuo presudu kojom je bio osuđen na 18 godina zatvora za saučesništvo u ubistvu i predmet vratio na novo suđenje zbog povrede prava okrivljenog na pravično suđenje.
Mandić je u zatvoru u Spužu skoro devet godina.
Duško Jovanović ubijen je iz zasjede 27. maja 2004. godine ispred redakcije “Dana”. Na njega je pucano iz automobila u pokretu. Do danas nije rasvijetlejno ko ga je ubio, ko je organizator i naručilac zločina. Damir Mandić nikada nije priznao da je učestvovao u zločinu.
Iz policije su ranije tvrdili da su u automobilu iz kojeg je pucano u Jovanovića bili Beranac Vuk Vulević i Baranin Armin Muša Osmanagić, koji je ubijen u Baru 16. septembra. Njih dvojica nakon Jovanovićevog ubistva nestali su iz Crne Gore, ali kada su se poslije nekog vremena pojavili nikada nijesu i zvanično okrivljeni za zločin. I jedan i drugi bili su prijateljskim vezama sa Mandićem. Policija je tvrdila da je Vulević ispalio smrtonosne hice, a da mu je Osmanagić bio podrška za slučaj da promaši. Ubistvo Osmanagića još nije rasvijetljeno.
Tužilaštvo je prije godinu ponovo otvorilo istragu u slučaju ubistva Jovanovića, ali za sada nema pomaka.
Tužilaštvo je u okviru ove istrage saslušalo i osobu koja je tvrdila da ima informacije o naručiocima, organizatorima i ubicama Jovanovića, Mojkovčanina Dragića Bulatovića. On je tražio status zaštićenog svjedoka, iako se pošto je dao izjavu tužilaštvu obratio i medijima. Tužilaštvo je nakon provjere njegovih navoda odbacilo svjedočenje.
Mandić je prvom presudom, 27. decembra 2006. godine, oslobođen krivice, ali je ta presuda oborena pa se Mandić dvije i po godine kasnije opet našao u Spužu, 27. aprila 2009. godine kada je novom presudom osuđen za saučesništvo i dobio 30 godina zatvora. Apelacioni sud tu presudu je potvrdio, ali je kaznu smanjio na 18 godina.
Vlada još nije donijela odluku da li će prihvatiti inicijativu Komisije za istraživanje napada na novinare i imovinu medija koji su tražili da se raspiše nagrada u iznosu od milion eura za informaciju koja bi pomogla u rasvjetljavanju ubistva Jovanovića. Premijer Milo Đukanović u oktobru je najavio da će Vlada ozbiljno razmotriti ovu inicijativu.
 
 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com