Podgorica: “Dvoje kao jedno, zaljubite se u pozorište” - Volim Podgoricu

Podgorica: “Dvoje kao jedno, zaljubite se u pozorište”

Crnogorsko narodno pozorište i ovog februara sprovodi akciju pod sloganom “Dvoje kao jedno – zaljubite se u pozorište”, koja podrazumijeva 50 odsto popusta na cijene karata za sve predstave koje su tog mjeseca na repertoaru.

Tim povodom direktor CNP-a Janko Ljumović za Portal Analitika podsjeća da je ista akcija prošle godine imala izuzetno dobar odjek, pa je “logično da se i ovog februara volimo”.

– Ovom akcijom želimo da afirmišemo dobru atmosferu koja postoji u našem pozorištu, da učinimo repertoar dostupnim široj publici, ne samo kao ekonomsku kategoriju – da je cijena ulaznica zapravo 2,5 eura – već da razvijemo novi oblik zajedništva kroz sam slogan – “Dvoje kao jedno”!

Tako je akcija sada postala prepoznatljivi dio ponude nacionalnog teatra, koja je pokrenuta, kako ističu iz te kuće, sa ciljem stalnog unaprjeđenja aktivnosti usmjerenih ka animaciji publike i komunikaciji sa publikom.

– Razvoj publike jeste jedan od osnovnih elemenata programske politike CNP-a. To podrazumijeva i razvoj animacionih aktivnosti koje utiču na privlačnje takozvane nepublike, koja ima svoje razloge zbog čega ne posjećuje pozorište. Možda je jedan od razloga i ekonomske prirode; cijena ulaznice je takođe relevantna faktor koji utiče na odluku dolaska u pozorište – napominje Ljumović i dodaje:

– Publika CNP-a je stabilna kategeorija: imamo vjernu publiku, raznoliku, sa vidnim procentom mladih, ali izazov da privlačimo pažnju javnosti jeste zapravo i kreativni posao uspostavljanja komunikacije koja za rezultat ima novu publiku. Dakle, ova akcija nepubliku pretvara u – publiku.

Prošle godine februarski programi CNP-a bili rasprodati u nekoliko sati, a dio najvjernije publike strpljivo je čekao u dugom redu za svoje karte. Uz to, prisjetimo se da je prije dvije sedmice u beogradskom Jugoslovenskom dramsko pozorišu prodaja karata za februarski repertoar po cijenama od 100 i 200 dinara (nepunih jedan, odnosno dva eura) privukla pažnju svjetske javnosti, jer je publika od ranih jutarnjih časova formirala nepregledan red ispred biletarnice tog teatra. Ljumovićističe da reducirana cijena ulaznice nije ono čime žele da privuku publiku u crnogorsko pozorište.

– Isticanje u prvi plan cijene – bilo da je ona deset, pet ili dva i po eura, ili u slučaju JDP-a 100 ili 200 dinara – nije primarna informacija koju želimo da pružimo javnosti. Mi, zapravo, nudimo ideju dolaska u teatar koja nema prepreku. Želimo da budemo otvoreni i da uvažimo i socijalne elemente naše javnosti. Pravo pitanje jeste što publika dobija, bez obzira na cijenu ulaznice, i koji su to razlozi da pojedinac ili pojedinka ne bude u pozorištu – naveo je direktor CNP-a za Portal Analitika.

A publika će u februaru zaista imati mnogo toga da vidi – preciznije, čak 18 programa – od onih koje su ove sezone imale premijere, do nekih od najdugovječnijih na scenama ove kuće. To su predstave “Post scriptum” nastala po djelima Danila Kiša, u adaptaciji i režiji Varje Đukić, “Everyman Đilas”,po tekstu i u režiji Radmile Vojvodić, “Lasice” Bojane Mijović u režiji Stevana Bodrože, “Don Žuan” Žana Batista Poklena Molijera u režiji Ane Vukotić, “Očevi su grad(ili)” autorski projekat Borisa Liješevića, “Urnebesna tragedija” Dušana Kovačevića u režiji Veljka Mićunovića, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Iva Brešana u režiji Luke Kortine, “Allegretto Albania”Stefana Čapaljikua u režiji Idriza Đokaja, “The Beauty Queen” Martina Makdone u režiji Ane Vukotić, “Koza ili ko je Silvija” Edvarda Olbija u režiji Danila Marunovića, i “Povratak” Harolda Pintera u režiji Mirka Radonjića.

Zato je poziv da se publika svih generacija i afiniteta i ovog februara zaljubi u pozorište iskustvo koje zaista treba proživjeti – barem jednom sjedeći u publici CNP-a.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com