MANS: Za tri godine građani platili 25 miliona tehničkih gubitaka - Volim Podgoricu

MANS: Za tri godine građani platili 25 miliona tehničkih gubitaka

Regulatorna agencija za energetiku je svojim metodologijama omogućila Elektroprivredi da u periodu od 2012. do 2015. godine na teret građana Crne Gore po osnovu tehničkih gubitaka prebaci nevjerovatnih 24,7 miliona, što je čak 10,9 odsto od ukupno odobrenog prihoda za trogodišnji period, koji je iznosio 227,2 miliona, saopštila je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

Tehnički gubici su, navode u MANS-u, trošak energetske kompanije i, kako kažu, potrošači nisu dužni da plaćaju javašluk u radu EPCG, koja godinama desetine miliona eura drži na računima u privatnim bankama, umjesto da ih uloži u razvoj distributivne mreže i tako  smanji nivo tehničkih gubitaka.

“Tehnički gubitak je trošak koji treba da se namiri iz profita EPCG, nikako iz džepova građana, jer u situaciji gdje građani uvijek plaćaju gubitke, EPCG nije motivisana da ulaže u kvalitet svojih usluga. Većina poslanika u Skupštini Crne Gore je donijela nedosmislen stav da tehnički gubici ne smiju biti na računima za struju i u tom smislu ne postoji previše prostora za tumačenje kako bi trebalo da izgleda nova metodologija za obračun struje”, saopšteno je iz MANS-a.

U toj organizaciji smatraju licemjernom najavu RAE da će tek vidjeti kako da se odrede prema stavu zakonodavca da potrošači nijesu dužni da plaćaju enormne tehničke gubitke u distributivnoj mreži.

“Takve najave su više nego neodgovorne i u domenu su krivične odgovornosti, dok bi se u svakom pravno uređenom sistemu ozbiljni državni tužilac odavno pozabavio nizom nezakonitih odluka o cijeni struje koje je RAE prethodnih godina donosila na štetu potrošača, a isključivo u korist energetskih kompanija, omogućavajući im profit u milionskim iznosima”, navodi se u saopštenju.

U MANS-u naglašavaju da energetske kompanije „napumpavaju“ troškove poslovanja, poput zarada, usluga ili troškova materijala, a da RAE ih odobrava paušalno i bez validne dokumentacije koja bi potvrdila da energetski subjekti zaista imaju tolike troškove. Kada je u pitanju cijena struje, u MANS-u kažu da RAE koristi formulu sa Lajpciške berze, umjesto da utvrdi stvarnu cijenu proizvodnje struje u domaćim elektranama.

“Konačno, RAE energetskim kompanijama odobrava kao trošak i milionske iznose za investicije, iako ih one ne realizuju planiranom dinamikom. Naprotiv, MANS je više puta ukazivao da EPCG kao investicije prikazuje i redovno održavanje, kao što je sječa rastinja ili krečenje trafostanica, što RAE uporno toleriše, iako je više nego jasno da se ne radi o stvarnim ulaganjima”, stoji u saopštenju.

U MANS-u zaključuju da je vrijeme da se štetnim postupanjima RAE stane na kraj, a prvi u nizu koraka, smatraju, treba da bude što hitnija izmjena metodologija za obračun cijene struje i skidanje tehničkih gubitaka sa računa potrošača.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com