Ministarstvo neće plaćati partijama umjesto opština - Volim Podgoricu

Ministarstvo neće plaćati partijama umjesto opština

Rješenje iz novog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prema kojem taj resor treba da isplati partijama novac u slučaju da opštine kasne, neustavno je, smatraju u Ministarstvu finansija.

Iz PR službe Ministarstva portalu CDT-a saopšteno je da će zbog toga predložiti Vladi pokrene inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti člana 11, stava 8 i 9 novog Zakona.

“Nakon konačnog stava Ustavnog suda Crne Gore, po ovom pitanju, Ministarstvo finansija će sagledati potrebu da se pokrene procedura za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetu za 2015.godinu kako bi se obezbijedila sredstva za ove namjene, ukoliko pomenute odredbe Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ostanu na snazi”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Zakonom je predviđeno da je organ lokalne uprave koji je nadležan za poslove finansija dužan da partijama do petog u mjesecu uplati novac za redovan rad za prethodan mjesec.

Propisano je i da ukoliko taj organ ne prenese novac strankama do petog u mjesecu za prethodni mjesec, partija ima pravo da u dodatnom roku od 15 dana podnese zahtjev za prenos sredstava Ministarstvu, i da taj resor potraživana sredstva prenese u roku od 15 dana od dana prijema zahtjeva.

Zahtjev je do sada, kako je saopšteno iz Ministarstva, podnijela jedino Pozitivna Crna Gora.

Dodatan problem u primjeni ovog rješenja iz Ministarstva navode i to što Zakonom o budžetu za 2015.godinu nijesu predviđena sredstva za navedene namjene, niti je planirana rashodna stavka sa koje bi ova sredstva bila isplaćena.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com