Crna Gora na petom mjestu po broju tražilaca azila - Volim Podgoricu

Crna Gora na petom mjestu po broju tražilaca azila

U odnosu na broj stanovnika, Crna Gora se nalazi na petom mjestu u Evropi po broju tražilaca azila, pa je tokom prošle godine primljeno 2.310 zahtjeva za azil, a 71 odsto je bilo iz Sirije, pokazao je izvještaj UNHCR-a Trendovi azila za 2014. godinu.  

Švedska je evropska zemlja sa najvećim brojem tražilaca azila, u prosjeku 24,4 tražioca azila na 1.000 stanovnika, u proteklih pet godina, a za njom slijede Malta, Luksemburg i Švajcarska

Izvještaj navodi procjenu da je prošle godine u industrijalizovanim zemljama podnijeto 866.000 novih zahtjeva za azil, što predstavlja porast od 45 odsto u odnosu na 2013. godinu kada je registrovano 596.600 zahtjeva. Brojka za 2014. godinu najveća je od 1992. godine kada je počeo sukob u Bosni i Hercegovini.

Visoki komesar za izbjeglice UN Antonio Gutereš kazao je da su stotine hiljada osoba postale izbjeglice i tražioci azila usljed ratova na Balkanu tokom devedesetih godina.

“Mnogi od njih našli su utočište u industrijalizovanim zemljama Evrope, Sjeverne Amerike i u drugimzemljama. Nagli porast broja sukoba širom svijeta, a posebno dramatična situacija u Siriji, danas postavlja pred nas slične izazove. Naš odgovor mora biti jednako velikodušan sada kao i tada – da obezbijedimo pristup azilu, mogućnosti preseljenja i druge oblike zaštite za ljude koji bježe od ovih užasnih sukoba”, naveo je on. 

Ratovi u Siriji i Iraku, kao i oružani sukobi, kršenja ljudskih prava i sve lošiji bezbjednosni i humanitarni uslovi u drugim zemljama, prošle godine su doveli do rekordnog porasta broja zahtjeva za azil u industrijalizovanim zemljama u posljednje 22 godine, navodi se u izvještaju koji je danas objavio UNHCR.

Državljani Sirije, kako je pokazao izvještaj, bili su daleko najbrojnija grupa tražilaca azila, sa blizu 150.000 zahtjeva, što znači jedan od pet zahtjeva za azil podnijetih u industrijalizovanom svijetu. Iračani su podnijeli 68.700 zahtjeva, što je skoro dva puta više nego 2013. godine. Avganistanci predstavljaju treću najveću grupu tražilaca azila sa blizu 60.000 podnijetih zahtjeva, a slijede zatim državljani Kosova i Eritreje.

Izvještaj UNHCR-a donosi podatak da sa više od 173.000 podnijetih zahtjeva, Njemačka predstavlja industrijalizovanu zemlju sa najvećim brojem primljenih zahtjeva tokom prošle godine. Jednu četvrtinu od tog broja čine zahtjevi Sirijaca. Prema procjenama, u Sjedinjenim Američkim Državama podnijeto je 121.200 zahtjeva za azil, većinom iz Meksika i zemalja CentralneAmerike.Turska, koja je do kraja 2014. godine pružila utočište za više od 1,5 milion izbjeglica iz Sirije, primila je prošlegodine 87.800 novih zahtjeva za azil, uglavnom državljana Iraka.

Ovaj izvještaj bazira se na podacima dobijenim od vlada 44 zemlje u Evropi, Sjevernoj Americi i djelovima Azije i Pacifika. Do kraja 2013. godine, u svijetu je prisilno raseljeno 51,2 miliona osoba usljed progona, sukoba, opšteg nasilja ili kršenjaljudskihprava. Od toga suoko 16,7 miliona izbjeglice, a 33,3 miliona su interno raseljeni unutar sopstvenih zemalja. Blizu 1,2 millona su tražioci azila.

(CDM)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com