PORAŽAVAJUĆE za nas: Ovako izgleda obična seoska škola u Sloveniji - Volim Podgoricu

PORAŽAVAJUĆE za nas: Ovako izgleda obična seoska škola u Sloveniji

U Sloveniji djeca polaze u prvi razred sa 6. godina. U većim selima (2.000-3.000 stanovnika) skoro svake godine u prvi razred bude upisano oko 60 prvaka.

Napomenuću da svako selo ima svoju osnovnu školu iako je često udaljenost između susjednih škola samo 1-2 km.

Svi znamo kako izgledaju crnogorske škole i u mnogo većim gradovima, a evo kako izgleda i funkcioniše  jedna  osnovna školu u Sloveniji u selu koje broji oko 2.800 stanovnika.

– U školu se ide samo prijepodne. Nastava počinje u 08:20h.

– Ispred škole je veliki obilježen parking (za roditelje), sa znakom “Zadržavanje do 10 minuta” koji se besprekorno poštuje. Za osoblje škole predviđen je parking iza škole.

– Stajalište za gradski autobus je takođe ispred glavnog ulaza u školu.

– Iz svih pravaca odakle djeca dolaze u školu je prohodan trotoar i obilježena biciklistička staza.

Ispred škole je i veliki ograđen prostor za ostavljanje bicikla, rolera, trotineta.

– Učionice za prvake su u prizemlju, a viši razredi su na spratu.

 -Škola ima dva sprata i savremen  lift.

 – Učenici svih razreda se po dolasku u školu preobuvaju u  baletanke ili papuče. Patike nisu dozvoljene.

– Đaci ne moraju da  nose knjige. Udžbenike mogu ostaviti u školi kao i opremu za fizičko, pribor za likovno…

– Izdavači udžbenika i ostalog nastavnog materijala su u obavezi da imaju iste u elektronskom izdanju. Nastavnici preko kompjutera povezanog sa  interaktivnom tablom kao monitorom pristupaju putem interneta e-udžbenicima tako da svi đaci prate sadražj iz knjige na tabli.

– Petkom se učenicima  ne daju  domaći zadaci.

– U školi, i okolini škole, nema nikakvih marketa, automata sa sokovima i grickalicama niti kioska sa  brzom hranom.

– Svi obroci i užine se spremaju u školi, služe se u školskoj kantini ili u učionici i pripremaju  se od visoko kvalitetne i provjerene hrane lokalnih (domaćih) proizvođača.

– Škola ima svoj med. U krugu škole je školski pčelinjak.

– Cijena ručka je  2,15 eur, a užine 0.8 eur. Na kraju mjeseca roditelj dobija račun – uplatnicu za troškove prehrane djeteta. Naplaćuju se samo oni obroci koje je dijete koristilo.

– Učenici imaju obavezan periodičan pregled zuba kod školskog zubara i preventivno im se zalivaju fisure kao dodatna zaštita od karijesa. Ordinacija se nalazi u školi i odlasci kod zubara su u vrijeme nastave.

– Velike fiskulturne sale su potpuno opremljene. Poslijepodne, tokom produženog boravka djece, u fiskulturnoj sali se održavaju treninzi košarke, plesa, karatea, hip-hopa…

– Toaleti za dječake, djevojčice i invalide su izuzetno uredni.

– Korpe za smeće unutar  škole i na dvorištu su predviđene i obilježene za određen otpad: papir, ambalažu, staklo…Stara obuća i odjeća se odlaže u veće posebne kontejnere na kojima piše “Tekstilko”.

– Sva obavještenja o radu škole, od značaja za učenike i roditelje, se nalaze na internet stranici škole koja se besprekorno  ažurira.

– Svaki roditelj, majka i otac pojedinačno, po upisu djeteta u školu dobijaju svoje korisničko ime i šifru kojom se na internet stranici škole (e-asistent) uloguju kako bi vidjeli sve o svom djetetu: ocjene, izostanke, primjedbe, pohvale, raspored časova, izmjene u nastavi, obavještenja o takmičenjima, izletima…

– O svakoj ocjeni i izostanku djeteta se dodatno oba roditelja obavještavaju putem sms-a.

– Preko internet stranice škole (e-asistenta)  roditelj može komunicirati sa bilo kojim od nastavnika, učiteljicom, direktorom i postaviti im pitanje, opravdati djetetov izostanak i slično.

– Za izostanak djeteta iz škole do 5 radnih dana dovoljno je opravdanje koje napiše roditelj.

– Školsko dvorište  ima travnatu površinu, trim stazu, teren za basket i mali fudbal, igralište za najmlađe, klupe, česmu…

 – Škola u svom programu kroz časove fizičkog, dane sporta ili slične aktivnosti podstiče đake  da nauče ili usavrše plivanje, skijanje, klizanje, bicikizam, planinarenje…

Roditelji, šta kažete? 

 

(Izvor: žena.blic.rs/VPV)

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com