Oprez: Škorpije u Bijelom Polju - Volim Podgoricu

Oprez: Škorpije u Bijelom Polju

Sa raznih područja bjelopoljske opštine posljednjih dana stižu informacije da se građani susrijeću sa škorpijama. Dvojica dječaka u jednom bjelopoljskom selu na livadi su ugledala škorpiju i pobjegla, a susret sa zglavkarom imala je i jedna Bjelopoljka.

“Mačka je na zidu šapom pritisnula nešto. Kada je pomjerila šapicu, vidjela sam da je izgnječila tri škorpije, jednu veću i dvije manje”, ispričala je ona za Dnevne novine.

Magistar biologije Tomislav Tomović objasnio je za DN da škorpije spadaju u grupu najkrupnijih paukolikih zglavkara. Kod nas su česte na primorju, a ima ih i u umjerenoj zoni.

“Škorpije imaju par snažnih pipaka poput kliješta kojima hvataju plijen. Imaju dugačak i tanak pršljenasti rep koji se završava šiljastom žaokom, a ona je neposredno povučena sa žlijezdom za lučenje otrova. Dok se kreće, škorpija drži rep savijen u luku iznad tijela i kad ščepa plijen svojim klještastim pipcima, savija rep preko glave i žaokom ubada u tijelo žrtve. Njen otrov je u stanju da ubije i parališe insekte, pauke i sve ostale životinje kojima se škorpije hrane”, objašnjava Tomović.

Dodaje da je ujed škorpije jako bolan.

“Na mjestu ujeda se prvo pojavljuje crvenilo, pa otok, a kasnije pečenje i stezanje. U težim slučajevima se javljaju nekontrolisani trzaji tijela”, kazao je Tomović.

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com