Apoteke prodavale OTROVNE čajeve za DJECU! Evo i koji su VEOMA ŠTETNI - Volim Podgoricu

Apoteke prodavale OTROVNE čajeve za DJECU! Evo i koji su VEOMA ŠTETNI

U srpskim apotekama pojavili su se opasni čajevi za djecu i oni za želudac koji nijesu bezbjedni za upotrebu, a Agencija za ljekove i medicinska sredstva (ALIMS) zatražila je od nadležnih njihovo hitno uklanjanje sa spiska galenskih ljekova, odnosno onih koji se prave u apotekama!

Ako ste tražili od apotekarke „složeni čaj za djecu“ za apetit i „gorki čaj za želudac“ za odrasle pride, odmah ih vratite jer nijesu bezbjedni za upotrebu i ne bi trebalo više da se prave i prodaju u apotekama, piše „Alo!“.

Agencija za ljekove i medicinska sredstva (ALIMS) zatražila je od nadležnih njihovo hitno uklanjanje sa spiska galenskih ljekova, odnosno onih koji se prave u apotekama, jer sadrže biljke koje mogu da budu štetene po djecu i odrasle.

Kako prenosi ovaj list sastav biljaka čajne mješavine za djecu (Species compositae pro infantibus) je problematičan, jer neke od njih ne bi smjele da uzimaju osobe mlađe od 18 godina!

Navodno ovaj čaj sadrži korijen sladića, a ne preporučuje se za djecu i osobe koje su mlađe od 18 godina, zatim plod anisa, korijen valerijane i hajdučku travu, koje ne bi trebalo da upotrebljavaju djeca mlađa od 12 godina, kao i nanu, koju ne bi trebalo da piju djeca mlađa od četiri godine. Korijen bijelog sljeza, koji je takođe u sastavu tog čaja, ne bi trebalo da se daje djeci mlađoj od tri godine.

Foto-ilustracija: Profimedia

Valerijana, koja se koristi za smirenje, može da ispolji jače sedativno dejstvo na djecu, hajdučka trava da utiče na veće lučenje sokova za varenje, a dejstvo pojedinih biljaka nije klinički ispitano na djeci.

„Gorki čaj za želudac“ (Species amarae), koji se pravi za odrasle, nije preporučljiv zato što je u njegovom sastavu korijen iđirota, koji sadrži toksične materije.

Korijen te biljke sadrži jedinjenje azaron, koje u većim količinama može da izazove povraćanje, proliv, bolove u želucu, nadražuje sluznicu.

U Agenciji za ljekove, potvrđuju ova saznanja i dodaju da je njihova radna grupa uočila nepravilnost i zastarjelost spiska galenskih ljekova u koje spadaju „gorki čaj za želudac“ i „složeni čaj za djecu“.

Foto-ilustracija: Profimedia/F1 Online

– Oni se iz bezbjednosnih razloga ne smiju nalaziti na spisku biljnih ljekova, apoteke ne bi trebalo da ih prave i prodaju. Stoga je radna grupa smjesta tražila da se hitno preduzmu koraci njihovog uklanjanja sa liste galenskih ljekova. Nemamo ingerencije da kontrolišemo tržište i samo smo apelovali da se ti biljni ljekovi više ne prave – navode u Agenciji.

– Sadrži komponente koje se ne preporučuju za primjenu kod djece, na osnovu stavova postoje odgovarajuće aktuelne reference Evropske agencije za ljekove. Što se tiče „gorkog čaja za želudac“ problematičan je zbog prisustva korijena iđirota, koji sadrži jedinjenje alfa i beta – azaron. On bi zbog svoje toksičnosti trebalo da u biljnim ljekovitim proizvodima bude sveden na minimum – naveli su oni.

– Naša nadležna inspekcija momentalno će postupiti po dobijanju naloga i reagovati u skladu sa svojim nadlježnostima kako bi se ova mjera sprovela što brže i efikasnije – kažu u Ministarstvu zdravlja za ovaj list.

 

2 komentara

  1. Attractive element of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing on your augment or even I fulfillment you access persistently rapidly.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com